NRK Meny
Normal

Halvering av trafikkdrepte sammenlignet med samme tid ifjor

Hittil i år har 12 personer omkommet på norske veier. Det er omtrent halvparten så mange som på samme tid i fjor.

Forurensing i rush-trafikken
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Det til tross for at trafikken øker på veiene. Flere fylker har så langt i år ingen drepte eller skadde i trafikken. I fjor omkom 23 personer i januar og februar.

– Målet er ingen drepte

– Færre ulykker er gode nyheter. Samtidig som en omkommen er en for mye. Vår nasjonale målsetting er ingen drepte og ingen hardt skadde i trafikken, sier direktør Jan Johansen i Trygg Trafikk.

Marianne Mittet Solbraa, distriktsleder Trygg Trafikk Hedmark
Foto: Halvor Mykleby / NRK

Marianne Mittet Solbraa har jobbet i tre og et halvt år som distriktsleder for Trygg Trafikk Hedmark. Hun står og ser utover E6 ved Olrud i Hamar. Trafikken går som normalt. Noen kilometer nord for Olrud var det for få år siden fire dødsulykker i løpet av ett år.

– Det har aldri skjedd at vi er på den tredje måneden i året uten at noen er drept i trafikken i Hedmark og Oppland. Det er gledelig, sier Mittet Solbraa.

Før døde mange hundre

På 1970-tallet ble mellom 400 og 500 drept i trafikken hvert år. De tallene har gradvis gått nedover og i fjor var tallet 149.

Ingen dødsulykker i Hedmark og Oppland så langt i år.

De siste årene har bilene blitt bedre, veiene er bedre, midtdelere er kommet på flere vegstrekninger og det er mange kampanjer rettet mot fart og bilbeltebruk.

– Det er vanskelig å si hva som har gjort utslaget på nedgangen, men det er nok summen av alle tiltakene som er satt i gang. For Hedmarks del tror jeg utbyggingen av E6 har hatt mye å si for nedgangen, sier Rolf Sevendal, sjefsingeniør ved Statens vegvesen.

Tror på ulykker

Det er svært sjelden at et fylke kan rapportere om ett år uten drepte i trafikken, men det forekommer. Troms klarte det i fjor og Finnmark året før.

Men at Hedmark eller Oppland kan få et år uten at noen dør i trafikken, har Sevendal liten tro på.

Rolf Sevendal, sjefsingeniør ved Statens vegvesen
Foto: Halvor Mykleby / NRK

– Jeg har dessverre ikke tro på at vi kommer gjennom dette året uten ulykker Innlandet. All erfaring tilsier at det kommer til å skje ulykker i år også, men det er gledelig hvis tallet blir mindre med årene, sier Sevendal.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Store problemer på E6

  Det er store problemer både nordover og sørover på E6 i Ringsaker. Mellom Rudshøgda og Moelv er nordgående løp sperret av en kjedekollisjon mellom fire personbiler og to trailere. Sørgående løp ved Bergshøgda sør for Brumunddal er sperret av en trailer som har fått stopp. Det er uvisst når problemene er løst, ifølge politiet.

  Laster Twitter-innhold
 • Ammekyr stengt inne

  Totalt ti ammekyr er stengt inne i fjøset som har rast sammen. fire av dem sitter fast. Det er tyngden av snøen som er årsaken til at fjøset har rast sammen.

 • 20-åring dømt til 10 års fengsel

  Eidsivating lagmannsrett har dømt en 20-åring fra Hamar til fengsel i 10 år for seksuelle overgrep mot 39 jenter. Det skriver HA. Det er ett år mer enn i tingretten. Han er dømt for både fysiske overgrep og overgrep via nettet. Les alt om saken her.