NRK Meny
Normal

Halvering av trafikkdrepte sammenlignet med samme tid ifjor

Hittil i år har 12 personer omkommet på norske veier. Det er omtrent halvparten så mange som på samme tid i fjor.

Forurensing i rush-trafikken
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Det til tross for at trafikken øker på veiene. Flere fylker har så langt i år ingen drepte eller skadde i trafikken. I fjor omkom 23 personer i januar og februar.

– Målet er ingen drepte

– Færre ulykker er gode nyheter. Samtidig som en omkommen er en for mye. Vår nasjonale målsetting er ingen drepte og ingen hardt skadde i trafikken, sier direktør Jan Johansen i Trygg Trafikk.

Marianne Mittet Solbraa, distriktsleder Trygg Trafikk Hedmark
Foto: Halvor Mykleby / NRK

Marianne Mittet Solbraa har jobbet i tre og et halvt år som distriktsleder for Trygg Trafikk Hedmark. Hun står og ser utover E6 ved Olrud i Hamar. Trafikken går som normalt. Noen kilometer nord for Olrud var det for få år siden fire dødsulykker i løpet av ett år.

– Det har aldri skjedd at vi er på den tredje måneden i året uten at noen er drept i trafikken i Hedmark og Oppland. Det er gledelig, sier Mittet Solbraa.

Før døde mange hundre

På 1970-tallet ble mellom 400 og 500 drept i trafikken hvert år. De tallene har gradvis gått nedover og i fjor var tallet 149.

Ingen dødsulykker i Hedmark og Oppland så langt i år.

De siste årene har bilene blitt bedre, veiene er bedre, midtdelere er kommet på flere vegstrekninger og det er mange kampanjer rettet mot fart og bilbeltebruk.

– Det er vanskelig å si hva som har gjort utslaget på nedgangen, men det er nok summen av alle tiltakene som er satt i gang. For Hedmarks del tror jeg utbyggingen av E6 har hatt mye å si for nedgangen, sier Rolf Sevendal, sjefsingeniør ved Statens vegvesen.

Tror på ulykker

Det er svært sjelden at et fylke kan rapportere om ett år uten drepte i trafikken, men det forekommer. Troms klarte det i fjor og Finnmark året før.

Men at Hedmark eller Oppland kan få et år uten at noen dør i trafikken, har Sevendal liten tro på.

Rolf Sevendal, sjefsingeniør ved Statens vegvesen
Foto: Halvor Mykleby / NRK

– Jeg har dessverre ikke tro på at vi kommer gjennom dette året uten ulykker Innlandet. All erfaring tilsier at det kommer til å skje ulykker i år også, men det er gledelig hvis tallet blir mindre med årene, sier Sevendal.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang