Hopp til innhold

Facebook-veldedighet tar av

I sommer har flere tilbudt å låne hyttene sine til vanskeligstilte familier via Facebook. Responsen har vært enorm. – Delegleden er drivkraft for mange, mener ekspert.

Hytte ved furubusk i Huldreheimen

VIL HJELPE PÅ FACEBOOK: Hege Østensen Andersson vil dele hytta si i Gausdal Vestfjell med familier som ikke har råd til en ferie i fjellheimen.

Foto: Hege Østensen Andersson

Hege Østensen Andersson

VIL GLEDE ANDRE: Hege Østensen Andersson håper hun kan bidra til at barn kan få et fint sommerminne.

Foto: Privat

I fjor fikk Hege Østensen Andersson ideen om at hun kanskje skulle stille hytta si i Gausdal Vestfjell til disposisjon til familier som ikke kan ta seg råd til en sommerferie i fjellheimen.

I sommer gjorde hun alvor av ideen. Den 2. juli postet hun følgende innlegg på Facebook:

Låner bort hytte i Gausdal
Foto: Skjermdump fra Facebook

Responsen har vært enorm.

Vil hjelpe barn

– Etter kort tid ble innlegget delt over 13.000 ganger. Til sammen har jeg fått 160 søknader om å få låne hytta. Det er helt overveldende, forteller Hege.

Hun sier det var historiene som kom frem i mediene i fjor høst, om de barna som ikke fikk dra på ferie på grunn av at foreldrene ikke har råd, som gjorde at hun bestemte seg for å bidra.

Flere har gjort som Hege, og tilbudt sine hus og hytter til gratis utlån via sosiale medier i sommer. Men folk ønsker å være behjelpelige med mer enn hytter.

Dette er ei gruppe for alle som har kommet i en vanskelig situasjon, det kan være du er arbeidsledig, veldig dårlig råd, ensom og har ingen til å hjelpe deg.

Hjelpegruppe fra Ålesund og omegn

Gir bort brudekjolen

Siw Volden fra Gjøvik har lagt ut brudekjolen sin på Facebook, med beskjed om at den som trenger den, og som også vil gjøre en god gjerning for andre etterpå, skal få den. Det har tatt helt av.

– Folk synes det er en kjempeide og vil være med og dele. Det har vært fantastisk respons, sier Siw.

Det har også dukket opp egne grupper på Facebook som ønsker å hjelpe medmennesker. Grupper som «Med hjerte for Hedmark», «Hjelpegruppa for Ålesund og omegn» og «Hjelpegruppen Romsdal» gir bort blant annet mat, klær og møbler til dem som trenger det mest.

Brudekjole gis bort på Facebook

PAY FORWARD: Siw Volden gir bort brudekjolen sin til den som vil gjøre en god gjerning for andre. Dette fenomenet kalles gjerne Pay Forward.

Foto: Privat

Gleden av å hjelpe andre

Å benytte sosiale medier til å gjøre en god gjerning for andre har vært en trend i utlandet i flere år, og som nå har kommet til Norge opplyser Cecilie Staude, høyskolelektor og sosiale medier-ekspert ved Handelshøyskolen BI.

Høyskolelektor og ekspert på sosiale medier ved Handelshøyskolen BI, Cecilie Staude

DELEKULTUR: Folk bruker sosiale medier for å gi bort ting fordi det gir en glede å hjelpe andre, sier Cecilie Staude

Foto: Torbjørn Brovold / BI

– Det er uttrykk for en deleøkonomi og en delekultur vi stadig ser flere eksempler på. Folk bruker Facebook, Twitter og andre sosiale medier som kanal for å gi bort ting fordi det gir en glede å hjelpe andre.

Høyskolelektoren sier hun tror vi vil se mer av denne typen delekultur i tiden som kommer. Men Staude ber de som vurderer å dele hytter eller hus om å huske at de har ansvaret for hvem de leier ut til, dersom noe skulle skje.

Dilemma

Tilbake i Gausdal har ikke Hege avgjort hvem hun skal låne ut hytta si til enda. For valget er ikke så lett. De sterke historiene som hun har fått innblikk i rører henne inn til margen.

– Jeg er veldig glad for at så mange har meldt seg. Men jeg er også veldig lei meg fordi jeg vet at jeg må skuffe så mange, innrømmer Hege.

Flere saker fra Innlandet