NRK Meny
Normal

Therese Johaug en av få rike kvinner

Bare 12 prosent av de 200 rikeste i Hedmark og Oppland er kvinner. Menn dominerer på formuetoppen. Therese Johaug er ett av få unntak.

Therese Johaug

Therese Johaug er en av få kvinner på formuetoppen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Øverst på rikinglista i Hedmark og Oppland troner Gunnar Horten fra Fåvang, som har gjort det stort på Horten hus. Han har en formue på 291 millioner.

Bak ham er det menn, menn og atter menn. Blant de 100 rikeste i Oppland er det bare 11 kvinner. I Hedmark er det ikke stort bedre. Der er 13 av de 100 rikeste kvinner. Det gir en kvinneandel på bare 12 prosent.

Den klart rikeste kvinnen i Innlandet er Kaia Aagot Linneberg (59) fra Romedal på Hedmarken. Hun har 123 millioner kroner i formue, og er dermed på åttende plass totalt i Hedmark og Oppland – uavhengig av kjønn.

Rik på eiendom i Oslo

– Uffa meg. Jeg er ikke spennende, sier Linneberg når NRK ringer henne. Hun forklarer imidlertid bakgrunnen for formuen:

– Jeg har arvet eiendom i Oslo fra mine foreldre. Denne eiendommen er på grunn av ny politikk skrevet opp i ligningsverdi, forteller Linneberg.

Formuen hennes har firedoblet seg siden 2009, og så sent som i 2007 sto hun ikke oppført med formue, ifølge skatteetaten.

– Nå vokser formuen uten at jeg gjør noe. Jeg kunne nok investert og utviklet, men jeg vil heller sitte på eiendommen til neste generasjon, sier Linneberg.

Hun beskriver seg selv som pensjonert bonde og «ei enkel jente». I fjor var hennes inntekt på 5,8 millioner, og hun betalte 3,8 millioner kroner i skatt.

Rik på husdyrmerking

Den neste rikeste kvinnen i Hedmark og Oppland er Wenche Wikan Ligård (50) fra Os i Østerdalen. Hun er direktør i tredje generasjon i suksessbedriften Os ID, som driver med husdyrmerking.

Formuen hennes er på 81 millioner kroner, og inntekten i fjor var på 1,1 millioner kroner.

Den rikeste kvinnen i Oppland er 36 år gamle Sigrid Marie Haverstad fra Harpefoss i Gudbrandsdalen. Haverstad har 49 millioner kroner i formue. På sin Facebookside oppgir hun at hun jobber ved Sundheim bo- og treningssenter. I fjor hadde hun 0 i inntekt, ifølge Skatteetaten.

Therese eneste kjendis

Den eneste kjendisen blant de 200 rikeste kvinnene i Hedmark og Oppland er skistjerna Therese Johaug (26) fra Os i Østerdalen. Hun har en formue på 21,3 millioner kroner og en årsinntekt i fjor på én million kroner.

Johaugs formue har vokst i rekordfart. Bare fra 2012 til 2013 har den vokst med åtte millioner kroner, fra 13 til 21 millioner.

Her kan du se lista over alle de rike i Hedmark og Oppland, både kvinner og menn:

Ikke overraskende

Signe Opsahl.

Signe Opsahl, daglig leder i Likestillingssenteret, er ikke overrasket over at det er få kvinner blant de rikeste i Innlandet.

Foto: Likestillingssenteret

– Min første reaksjon er jo at dette ikke er overraskende. Dessverre. Dette avspeiler en lang historie og kultur. Denne forskjellen kan ikke forklares med noe annet enn tradisjon. Det er slik at det er menn som rår over kapitalen.

Det sier daglig leder ved Likestillingssenteret på Hamar, Signe Opsahl. Hun forteller at utjevningen av forskjellene i lønn og formue mellom menn og kvinner går altfor sakte.

– Også er det jo sånn at det er de som allerede har kapital som forvalter den videre.

Opsahl innrømmer at hun ikke er spesielt optimist når det gjelder å utjevne forskjellene mellom kvinner og menn, og tror dette fortsatt vil gå sakte.

– Hvis man vil ha fortgang i utviklingen, så må man skape et mer familievennlig arbeidsliv. Og dessuten må man skape en større bevissthet om at det finnes viktigere ting i livet enn å bare skape kapital, sier Opsahl.

Se TV-reportasjen om at det er få kvinner på lønningstoppen:

Bare i overkant av 10 prosent av de 200 rikeste i Hedmark og Oppland er kvinner.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang