NRK Meny
Normal

Eventyrsesong for innlandsfiske

Så langt fra kysten du kommer går det seks mann store fiskemottaket ved Femund i Hedmark så det suser, med daglige fangster på om lag ett tonn med sik.

Fiskelag ved Sølensjøen

Fiskelaget ved Sølensjøen har ikke ligget på latsida i sommer

Foto: Femundfisk AS

Det er ikke bare ved kysten folk lever av fiske. Så langt unna salt sjø du kommer i Norge, innerst inne i Hedmark (som sammen med Oppland er de eneste fylkene i landet uten kystlinje), finner du Femundfisk AS,

– Vi har hatt rekordfangst hittil i år. Vi har mottatt dobbelt så mye fisk som vi hadde forutsett, forteller John Fiskvik.

Han er styreleder i selskapet Femundfisk AS, som er et fiskemottak og foredlingsanlegg som ligger i Elgå på østsiden av Femunden. I år har de fisket opp i snitt tusen kilo med sik om dagen, noe som er med på å redde bedriften.

Fiskeanlegget har nemlig slitt med lønnsomheten, og i fjor ble et katastrofeår for fiskemottaket, med minimal fangst.

Nordavind fra alle kanter

I 2013 hadde Femundfisk AS belaget seg på å få inn om lag 500 kilo fisk per dag. Men fiskelykken uteble for bedriften i Elgå, og den daglige fangsten gikk ikke stort over 50 kilo.

– Det var rett og slett en katastrofesesong. Vi fikk ikke betjent forhåndsbestillingene våre fordi vi ikke fikk nok fisk. Vi hadde nok av både fiskere og garn ute, men fangsten uteble på grunn av været, sier Fiskvik.

Det var nordavinden som var hovedgrunnen til den dårlige sesongen. Men nå har vinden bokstavelig snudd for et av de få fiskemottakene som finnes i innlands-Norge.

Fiskevollen Sølensjøen

DOBBELT SÅ MYE SOM FORVENTET: Fisket i Sølensjøen har vært over all forventning så langt i år.

Foto: Kåre A. Moe, Øvre Rendal

Eventyrlig sesong

Filetering

De latviske arbeiderne på Fiskemottaket i Elgå har mye å gjøre.

Foto: Femundfisk AS

Denne sesongen snudde bokstavelig talt vinden, og Femundfisk AS melder om dagsfangster på opptil 1,3 tonn, og snittet ligger altså på det 20-dobbelte av fjoråret.

- Det er helt avgjørende. Vi har seks folk som jobber på fiskemottaket, og i fjor var det en katastrofesesong,

Storfisket blir det mynt i kassa av. Femundfisk tapte i fjor 400 000 kroner, men regner nå med å gå like mye i pluss i år.

– Den gode fangsten er veldig bra på alle måten, men ikke minst økonomisk. Når vi la opp til å få 500 kilo om dagen i fjor, men kun fikk inn en tiendedel av dette, så er det klart at det også er en økonomisk katastrofe, sier Fiskvik.

Selv med den store fangsten er mottaket nå godt nok bemannet til å ta imot all fisken. Tidligere har også bemanningen vært et problem for Femundfisk

– Men det har vi nå løst. Vi har latviske sesongarbeidere som har bygget opp god kompetanse og kunnskaper, sier styrelederen.

Eksporterer sik

Fiskefiletene av sik fra Østerdalen selges både her hjemme og i utlandet

Fiskefiletene av sik fra Østerdalen selges både her hjemme og i utlandet.

Fisket i Sølensjøen er ferdig. 30 fiskere, fordelt på 12 lag, har på 14 dager tatt opp 15 tonn.

Nå fortsetter fisket i Femund og Isteren. Fisket er ferdig når målet om 35 tonn er nådd.

Sik er en ukjent fisk for mange, men er regnet som en delikatesse, ikke minst i røyket og gravet tilstand.

– Vi har særdeles godt håp om å nå målet, som vi trenger for å dekke etterspørselen fra inn- og utland, sier Fiskvik.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Avviser sykehus-søksmål

  Hedmarken tingrett har avvist Sykehuset Innlandets søksmål mot røntgenleverandøren Unilab fordi saken er foreldet. Sykehuset mente Unilab burde betale boten sykehuset fikk etter at en pasient døde, skriver HA.

 • Lokale spillere i Europaligaen

  Både Vegar Eggen Hedenstad fra Elverum og Anders Trondsen fra Lillehammer er med fra start når Rosenborg møter Zenit i Europaligaen fra klokka 19. Følg kampen her.

 • – Respektløs takling

  L.I.K.-trener Mikael Kvarnström sier alle spillere gjør feil, men at taklingen av Emil Nyhus i gårsdagens kamp mot Stavanger var «litt respektløs». Nyhus ble sendt på sykehus med alvorlig hjernerystelse. Han sier det blir opp til disiplinærutvalget å vurdere saken videre.

  Mikael Kvarnström
  Foto: Alexander Nordby / NRK