Flere må evakuere på grunn av flom

Flere har i helgen blitt nødt til å evakuere fra husene sine på grunn av store vannmengder som forårsaker oversvømte veier og kjellere.

Flom i Nybergsund

I Nybergsund er mange rammet av flom. Området ligger like ved Trysilelva og det har ikke blitt gjort noen sikringstiltak mot flom.

Foto: Madeleine Cederstrøm / NRK

Linn Nygård og Atle Heggbrenna i Nybergsund i Trysil åpner kjellerlemmen. Kjelleren er nesten fylt opp med vann. Det er bare rundt 10 centimeter fra vannet i kjelleren og opp til første etasje.

Kjelleren snart fylt opp

– Det vil nok ikke ta så lang tid før vannet kommer opp til gulvet i første etasje heller. Det stiger stadig, sier Heggbrenna.

Linn Nygård og Atle Heggbrenna

Atle Heggbrenna og Linn Nygård i Nybergsund i Trysil har kjelleren nesten fylt opp med vann.

Foto: Madeleine Cederstrøm / NRK

De siste dagene har de flyttet tingene sine opp i andre etasje. Noe har de kjørt bort til andre, for det krever mye plass når tre etasjer blir til en for en stund.

– Nå synes jeg det kan stoppe. Det er nok med vann nå, sier Heggbrenna.

Både uthusene og garasjen står i vann. Det var først i går at vannet kom inn i kjelleren.

– Men nå stiger det raskt. I dag er det nesten mulig å kjøre med båt rundt hele huset. Bare på framsiden av huset er det litt plen igjen, sier Nygård.

– Lei av alt vannet

I en annen kjeller ikke lagt unna står også vannet høyt. I kjelleren til Bjørn Lutnes i Nybergsund er det rundt 25 centimeter med vann i dag.

– Vi måtte flytte ut av huset på lørdag. Nå er jeg rett og slett lei av alt dette vannet. Det er mye jobb med å flytte ting i sikkerhet, men den virkelige jobben er etterpå for å få orden på alt igjen, sier Lutnes.

Også under storflommen i 1995 var det vann i kjelleren til Lutnes.

– Håper det ikke blir så ille som da. Da sto det vannet 1,26 meter opp i kjelleren.

Mange rammet i Nybergsund

– Det er mange som er rammet i Nybergsund. Det ligger utsatt til i forhold til Trysilelva og det ikke gjort noen flomforebyggende tiltak der, sier ordfører i Trysil Ole Martin Norderhaug.

Flommen skaper store utfordringer for Trysil kommune og de som bor der.

– Det ser ut til at vi passerer en 50-årsflom med de følger det får for veier, bygninger og kjellere. Det blir også en ekstra utfordring for kommunen som må planlegge nye kjøreruter for hjemmesykepleien, transport av syke og eventuelt hjelpe til med evakuering.

Det er brukt 24 millioner kroner til forebyggende tiltak for å sikre Trysil sentrum mot flom. Av dette er 19 millioner kroner brukt til en flomvoll.

– Vi skulle ønske at vi også hadde kunnet sikre Nybergsund på tilsvarende måte, men vi har ikke fått tilskudd til. Vi håper at vi etter denne flommen kan diskutere dette på nytt, sier Norderhaug.

Men innbyggerne i Trysil sentrum har heller ingen grunn til å føle seg trygge for flommen.

– Vannet stiger fortsatt, og vår erfaring fra tidligere viser at grunnvannet stiger også etter at flommen har gått tilbake. Vi kan ikke garantere tørre kjellere i Trysil sentrum heller, men vi prøver å holde alt overflatevannet unna med store pumper, sier ordføreren.

Her kan du se flere bilder fra flommen, slik det ser ut søndag 25.05: