Eva har vært sykmeldt én gang på 52 år

Eva Andersen (68) skal ikke akkurat beskyldes for å skulke jobben. Nå går hun av etter 52 år, det lengste noen har jobbet i Stange kommune.

68-årige Eva Andersen

MED ET SMIL: Det blir mye sengestell i arbeidet som hjemmehjelp. Men Eva Andersen angriper alle arbeidsoppgaver med et smil.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

– Da er det ettermiddag, og tid for kake og saft til deg, Egil!

Eva Andersen har solskinn i stemmen selv om regnet øser ned utenfor Ottestad helse- og omsorgssenter. Med ro og vennlighet hjelper hun Egil Brekken, en av de pleietrengende på senteret.

Og det er ingen overdrivelse å si at Eva er blitt vant til å ta seg av de svakeste iblant oss. Hun er med sine 52 års arbeidserfaring den i Stange kommune i Hedmark som har vært lengst yrkesaktiv noensinne.

– Jeg begynte å jobbe den 4. juni i 1963 på gamlehjemmet i Romedal. Og jobben har blitt mitt andre hjem.

Hør radioreportasje her:

SITT ANDRE HJEM: Eva Andersen har et hjerte og en arbeidsmoral som overgår de fleste.

Eva Andersen

Eva Andersen elsker å være sammen med kolleger og mennesker som trenger hjelp. Arbeidsplassen er hennes andre hjem.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Vil unngå oppsigelse

Fravær har knapt vært et tema for Eva, selv i et så langt tidsløp som 52 år.

– Jeg hadde mammapermisjoner da barna mine kom til verden, ellers var jeg bare sykmeldt i 2001, da jeg brakk beinet, sier hun smilende.

Og selv om hun gjerne skulle jobbet noen år til, vil hun nå takke for seg. Hun vil nemlig unngå å få et brev med følgende budskap:

– Eva Andersen, nå er du 70 år, nå må du pensjonere deg. Jeg hadde følt det som en lei oppsigelse, sier hun.

Eva Andersen

OMSORGSARBEIDER: Bilder forteller iblant mer enn ord. Eva Andersen, som liker seg best i bakgrunnen, holder en kjærlig hånd på pasient Egil Brekken, som hun har tatt vare på i mange år. Til venstre er kollega Randi Sørum.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Blir verdsatt

Evas trofaste tilstedeværelse på Ottestad blir utvilsomt satt pris på. Pasient Egil Brekken har alltid følt seg knyttet til nettopp Eva.

– Eva har alltid tatt seg av meg og vært en snill dame. Jeg er glad for at vi får noen ekstra måneder sammen, siden hun har sagt ja til å være sommervikar, sier han.

Heller ikke kollega Randi Sørum får fullrost sin kollega, som hun ser på som både mor og mentor.

– Jeg begynner nesten å gråte når jeg tenker på at hun skal slutte, sier Sørum.

Brenner for det de gjør

Inger Lise Blyverket

ROSER EVA: Inger Lise Blyverket, leder for arbeidslivspolitikk i hovedorganisasjonen Virke, syns det alltid er hyggelig med historier som Evas.

Foto: Pressebilde

Inger Lise Blyverket, leder for arbeidslivspolitikk i hovedorganisasjonen Virke, synes historien til Eva er søt. Hun er glad for at det finnes mennesker i Norge med så høy arbeidsmoral.

– De brenner for det de gjør. Og kanskje tar de seg for lite fri også. Det fins eksempler på det. Samtidig ser vi også i dagens arbeidsliv at mange arbeidstagere blir for lett hjemme, i tilfeller hvor de kunne ha gått på jobb.

Og hun legger til:

– Det viktigste er at vi har oppmerksomhet på at alle som én bidrar. Og at det å være borte fra arbeid kan være ødeleggende, både for bedriften og arbeidstageren selv, sier hun.

Hva tenker så Eva om pensjonisttilværelsen?

– Jeg er redd hjernen min kan sovne når den får mindre å tenke på. Men jeg kan alltids bli tilkallingsvikar, sånn som ungdommene! sier hun.