NRK Meny
Normal

Etterlyser stjålne kunstskatter fra Løten

Sju malerier som ble stjålet fra en gård i Løten er på Økokrims liste over 20 savnede, verdifulle kunstskatter i Norge.

Landskap av Hans F. Gude

Økokrim vil øke oppmerksomheten rundt stjålne kunstskatter, og har utarbeidet en liste med 20 savnede malerier. Den nasjonalromantiske kunstneren Hans Fredrik Gude malte «Landskap», som er ett av sju malerier på listen som ble stjålet i Løten i fjor.

Foto: Politiet/privat

Ifølge VG er det aldri før blitt laget en oversikt over kunst som er stjålet i Norge. Miljøkrimavdelingen i Økokrim har utarbeidet listen over stjålne kunstverk i påvente av et nytt straffesakssystem.

Det er i alt oppført 20 malerier på listen, blant disse de sju nasjonalromantiske maleriene som ble stjålet fra en gård på Løten i fjor høst.

Verdt to millioner kroner

Det var den 20. september i 2012 at innbruddstyver stjal de unike maleriene med en verdi på over to millioner kroner fra gården i Løten. De ble malt av eliten av norske kunstnere fra den nasjonalromantiske perioden på midten av 1800-tallet.

To av maleriene som hang på veggene i gården var «Bondestua» malt av Adolph Tidemand og «Landskap» av Hans Fredrik Gude, og politiet i Hedmark mener tyveriet ble utført på bestilling.

Ifølge VG utløste innbruddstyvene alarmen i tillegg til at de ble faget opp på et overvåkningskamera. Eieren av gården observerte også en hvit varebil som ble etterlyst.

Politiet har allikevel ikke klart å oppklare saken. På grunn av sterkt motlys på filmen fra overvåkningskameraet er det ikke mulig å se hvem det var som tok med seg kunstverkene.

Torsdag i forrige uke ble det stjålet sju malerier til en verdi av over 2 millioner kroner fra et privat hus i Hamarområdet. Kunstverkene er fra nasjonalromatikken.

Syv malerier ble stjålet fra en privat bolig på Løten. Kunstverkene har en verdi på over to millioner kroner

Ønsker oppmerksomhet

Kunsttyveriet fra Løten er nå henlagt av politiet, og vil ikke bli etterforsket videre med mindre det kommer frem ny informasjon.

Økokrim ønsker å sette søkelys på stjålne kunstverk ved å gå ut med listen over de 20 savnede kunstskattene, slik at de blir vanskeligere å omsette på det illegale markedet.

– Disse maleriene finnes et sted og for noen er det interessant og omsette dem. Men da må de gå ut på et eller annet marked, og det kan vi ta knekken på hvis folk bli enda mer oppmerksomme, sier politioverbetjent Kenneth Didriksen, som har ansvar for kunstetterforskning i Økokrim, til VG.

Han legger til at enhver kjøper av et kunstverk er pliktig til å utføre visse undersøkelser før et slag utføres. Hvis ikke kan kjøperen bli delaktig i heleri.