Etterlyser flere krigshelter

Regjeringen vil finne glemte helter fra 2. verdenskrig. Forsvarsdepartementet ber alle som har kunnskap om ekstraordinær innsats om å sende inn forslag på personer som fortjener dekorasjoner.

Grebe Red

AKTIVE KRIGSÅR: Hans Storhaug ble involvert i Grebe Red fra 1943. Gruppa var del av Kompani Linge og involvert i flere dramatiske operasjoner i Østerdalen. Fra venstre: Hans«Kyllingen» Storhaug, Oddvar Dobloug, ukjent person og Dick Zeiner-Henriksen. Bildet er sannsynligvis tatt mot slutten, eller rett etter krigens slutt.

Foto: Glomdalsmuseet

NRK-serien "Kampen om tungtvannet " ble sett av mer enn 1,2 millioner TV-seere søndag kveld, og har ført til økt interesse for 2. verdenskrig og krigshelters innsats.

I går kunne NRK blant annet fortelle historien om den lite profilerte tungtsvannshelten Hans Storhaug fra Rena med kallenavnet "Kyllingen".

Regjeringen vil nå finne glemte helter, og forsvarsdepartementet ber folk om å sende inn forslag på personer som fortjener dekorasjoner.

De aktuelle medaljene som kan tildeles er Krigskorset med sverd, St. Olavsmedaljen med ekegren og Krigsmedaljen.

– Vi ønsker å finne de glemte heltene. De som gikk foran og tok opp kampen for det vi er og det vi tror på. De fortjener heder og anerkjennelse, skriver forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding.

Den første traileren til «Kampen om tungtvannet». Serien har premiere på NRK1 søndag 4. januar.

Se en smakebit fra «Kampen om tungtvannet». Seriens hovedperson spilles av Espen Klouman Høiner, og flere andre kjente skuespillere er med.

Merker interessen

Blant dem som nå får mange henvendelser om 2. verdenskrig er Glomdalsmuseet i Elverum som har krigsrelaterte utstillinger.

– Her ved museet merker vi jo det at det kommer mange bestillinger på omvisninger og foredrag som dreier seg om de militære hendelsene her i aprildagen i 1940 - Midtskogen, bombingen av Elverum, kongens nei og sånt, sier Ola Mørhagen som er sjef for kulturhistorisk avdeling ved museet.

Den militærhistoriske utstillingen ved museet har viet spesiell plass til Linge kompaniet som blant annet var involvert i tungtvannsaksjonen.

Fallskjermer, uniformer, våpen og containere som ble brukt av lokale motstandsfolk som Odvar Dobloug fra Vinger og tungtvann-helten Hans Storhaug fra Åmot er noen av de autentiske gjenstandene som stilles ut.

Grenselosene

Ola Mørkhagen sier det nok finnes flere glemte helter som kunne fortjent en oppmerksomhet for sin innsats:

– Det er helt klart mange hverdagshelter som ikke var så synlige som disse Linge-folkene, og som kanskje burde ha fått større oppmerksomhet. Jeg tenker da spesielt på grenselosene. De brukte tiden fra de gikk fra jobb, altså hele kvelden og hele natten, på å hjelpe folk over grensa. Og så var de tilbake igjen på jobb om morgenen. Dette gjorde de kanskje flere dager i strekk, noe som må ha vært et ufattelig slit. Dette står det respekt av, sier Mørkhagen.

Dersom du vil fremme en glemt krigshelt, må forslaget inneholde en fullstendig og dokumentert framstilling av de handlinger eller den virksomhet som ligger til grunn for forslaget, skriver forsvarsdepartementet.