NRK Meny
Normal

Ett år siden høyttalerulykka i Kvitfjell: – Det er klart jeg er bitter

RÅHOLT (NRK): Under verdenscuprennet i Kvitfjell i fjor fikk Lill Tove Witnæs en sju meter høy lydmast over seg og ble lam. I helga er det nytt renn og arrangøren lover at det er trygt å være publikum.

Lill Tove Witnæs

TØFFE DAGER: Livet til Lill Tove Witnæs ble snudd på hodet etter at hun var publikum i Kvitfjell i fjor.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Over 10.000 publikummere forventes til alpinanlegget i helga når verdenscupsirkuset kommer til Kvitfjell. Mange vil se den lokale helten Kjetil Jansrud. Slik var det også for Lill Tove Holmen Witnæs i fjor. Men turen i målområdet endret livet hennes.

– Jeg husker at jeg skulle bort i målområdet og se Jansrud. Etter det husker jeg ingenting.

Lill Tove ble lam i beina og er avhengig av mye hjelp.

– Hverdagen har innhentet meg

Politiet har etterforsket ulykka i Kvitfjell, og i desember i fjor ble saken henlagt . Men forsikringsselskapet har erkjent erstatningsansvar.

Svein Mundal i Kvitfjell synes det er vondt at Lill Toves liv er så dramatisk endra.

– Jeg synes fortsatt det er veldig leit. Vi har tenkt mye på henne, sier Mundal.

For Lill Tove har livet blitt tøffere nå som det har gått litt tid.

– Nå er det gått ett år. I begynnelsen var målsettingen å flytte meg fra senga til stolen. Å flytte benet to centimeter til venstre. Men det er først når du kommer ut i det virkelige liv at de virkelige problemene begynner, sier Lill Tove.

Hun måtte selge boligen sin i Oslo og kjøpe seg en ny tilpassa leilighet etter ulykka. Jobben som salgssjef kan hun ikke tilbake til, og gleden ved å reise hindres av utfordringer knytta til indre skader.

– Jeg må ha hjelp til alt. Til å komme meg ut, komme meg på toget, komme meg hjem i igjen. Det sliter på nettverket for å si det sånn, sier Lill Tove.

Se video fra ulykkesdagen:

En høyttalerrigg blåste overende i vinden i Kvitfjell under verdenscuparrangementet søndag. En kvinne ble truffet og skadet.

Har endret rutinene

I morgen er det igjen klart for verdenscuprenn i Kvitfjell. Svein Mundal sier sikkerhetsrutinene er endra etter ulykka i fjor. Da forandra værforholdene seg raskt og et kraftig vindkast gjorde at høyttalerriggen velta.

– Vi har gått gjennom alt på nytt før det kommende arrangementet. Kommer det kraftig vind så har vi helt andre forankringer enn i fjor, sier Mundal.

Lill Tove kunne faktisk tenkt seg å dra til Kvitfjell igjen.

– Jeg kunne godt tenkt meg å være der igjen i år om det hadde vært tilrettelagt for meg. Med overnatting og transport, sier Lill Tove.

Svein Mundal, Kvitfjell

BEKLAGER: Svein Mundal i Kvitfjell synes det er leit at Lill Tove har fått livet snudd på hodet etter ulykka i fjor. Sikkerhetsrutinene er endra i ettertid.

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

– Er du bitter?

– Jeg er jo det. Det opplevelse urettferdig. Hverdagen har innhenta meg veldig nå på nyåret og jeg møter hindringer hele vegen. Men målet mitt er fortsatt å kunne stå oppreist uten å holde meg fast.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Tre fikk forenklet forelegg

    Tre personer fikk forenklet forelegg etter at de ble tatt i fartskontroll på riksvei 25 ved Flishøgda i Elverum lørdag kveld. Høyeste hastighet ble målt til 115 kilometer i timen i en 80 sone.

  • Rolig start for Røde Kors

    Røde Kors Hjelpekorps i Hedmark var operative med 16 korps, hvorav 9 av de var på vaktstasjoner palmelørdag. Røde Kors melder om at utfarten var middels til liten. De fikk inn rapporter på tre skader totalt. To på Budor og i Brøttum mottok de ett alvorlig sykdomstilfelle, som ble sendt til sykehus.

  • To leteaksjoner i Oppland

    Røde Kors har hatt to leteaksjoner hittil i påsken. En leteaksjon på Spiterstulen i Gudbrandsdalen, og en leteaksjon på Valdresflye/Jotunheimen. Begge aksjonene hadde positive utfall. Nordre Land Røde Kors melder også om ni skader så langt i påskefjellet.