Et hav fullt av stjerner

Norske utsalg selger like mange julestjerner som det bor mennesker i Norge.

Juleblomster

Gosia og Tor Håkon Treholt har drevet fram 6000 julestjerner siden i sommer. Nå ser de over blomstene før levering.

Foto: Anne Maria hvattum / NRK

– Vi begynte å dyrke dem i slutten av juni. Allerede da kom de første stjernene, forteller, Gosia Treholt, som jobber på Treholt Gartneri på Brandbu.

Julestjerna, som egentlig er en hissig meksikaner, virker å være noe av det som gir oss nordmenn best julefølelse. Ifølge Norsk Gartnerforbund dekorerer vi hele fem millioner stjerner i våre julepyntede hjem, i høytiden.

Stjernehav

Dens inntog på 60-tallet gjorde jula vår enda rødere. På Brandbu Gartneri har de hatt hele 6000 julestjerner. Men nå, i de siste dagene før jul, selges de unna i høyt tempo.

Treholt forstår at det kan gi folk en spesiell følelse å komme inn til et sted med tusenvis av knallrøde stjerner.

– I begynnelsen av julestria liker jeg også godt å komme til en jobb med et hav av julestjerner, men selv etter hvert blir jeg nesten litt lei. Da blir det som en vane, og jeg reagerer nok ikke på det på samme måte som kunder som kommer inn, smiler hun.

– Vi jobber ikke bare med dem hver dag. Vi ser dem helt fra slutten av juni ...

Én million asaleaer

Vi nordmenn får ikke nok av verken julestjerner, asaleaer, amaryllis eller julegleder. For utenom julestjerna, vår mest populære blomst, kjøper vi én millioner asaleaer, 700 000 svibler, 400 000 amaryllis og 150 000 julegleder.

Juleblomster

Blomstergrupper på rekke og rad.

Foto: Anne Marie Hvattum / NRK