Erklærte seg ikke skyldig

Frp-politikeren på Gjøvik erklærte seg ikke skyldig da rettssaken mot han starta Toten tingrett i dag. Han er tiltalt for å ha drept sin tidligere samboer med flere knivstikk.

Bistandsadvokat Ida Helene Braastad Balke
Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

Drapet på 46 år gamle Mette Sunde skjedde hjemme i den tiltalte mannens hus 31. oktober i fjor. Tiltalte skal ha stukket kvinnen en rekke ganger i hals, nakke, bryst og rygg slik at hun blødde i hjel.

Den tiltalte mannen, Hans Petter Nikolaisen som er en tidligere Frp-politiker, ringte selv til politiet og fortalte om drapet. I dag starter saken mot han i Toten Tingrett. Tiltalen har en minimumsstraff på seks år, men Nikolaisens forsvarer krever full frifinnelse.

Drept etter krangel

Den drepte kvinnen har vært samboer med tiltalte i lengre tid, men de to flyttet fra hverandre noen måneder før drapet. Kvinnen oppsøkte eks-samboerens hjem for å hente vinterskoene sine, men ifølge politiet skal det ha oppstått en krangel mellom de to om fordeling av eiendeler etter bruddet.

Krangelen endte med at kvinnen ble drept med flere knivstikk, og mannen er nå tiltalt for forsettelig drap.

Familien gruer seg

Familien til drepte Mette Sunde gruer seg ifølge bistandsadvokaten til å se tiltale igjen.

- De gleder seg til endelig å komme i gang med saken, men det er klart at de gruer seg til å treffe tiltalte igjen. Det er lenge siden de har sett han, sier familiens bistandsadvokat Ida Helene Braastad Balke.

De etterlatte gruer seg også til den påkjenningen det blir å forklare seg, men ønsker å avgi forklaring med tiltalte tilstede i salen. Ifølge Balke kommer det til å bli en omfattende sak med mange vitner.

- Det er innkalt rundt 30 vitner. Dette er Mette Sundes etterlatte, medlemmer av tiltaltes familie og personer fra det politiske miljøet i Gjøvik. I tillegg har politiet flere vitner, både de som kom til åstedet og personer som i ettertid har skrevet rapporter om saken.

Nekter starffskyld

Tiltalte nekter straffskyld, og mannens forsvarer vil be om full frifinnelse.

- Jeg vil be om full frifinnelse på bakgrunn av det samlede bevisvurderingen, sier forsvarer Håvard Fremstad.

Ifølge Fremstad er det ikke aktuelt å be om frifinnelse på bakgrunn av at tiltalte skal ha vært utilregnelig i gjerningsøyeblikket.

- Nei, det er ikke aktuelt, men rettspsykiatrikerne har vurdert om min klient hadde nedsatt bevissthetstilstand. Men det er nye opplysninger i saken når det gjelder dette, så dette ønsker jeg ikke å kommentere nærmere, sier Fremstad.

- Det siste han ønsket

Tiltalte skal forklare seg i retten i dag. Ifølge Fremdstad gruer han seg saken.

- Det siste han ønsket var å drepe sin tidligere samboer, så det er klart han ikke ser fram til å stå der og snakke om det som skjedde, sier mannens forsvarer.

Bistandsadvokat Ida Helene Braastad Balke sier hun kommer til å kreve oppreisning og erstatning.

- Vi kommer til å be om oppreisning på 150 000 kroner til hvert av barna. I tillegg vil vi kreve erstatning for begravelsesutgifter, sier Balke.

Kjent politiker

Mannen som nå er tiltalt for drap, var en profilert Frp-politiker. Mannen ble eksludert fra Fremskrittspartiet i november 2005, og da drapet skjedde var han uavhengig medlem i kommunestyret i Gjøvik.

Den drepte kvinnen hadde voldsalarm og rakk å utløse denne før hun ble drept.

- Hun hadde voldsalarm, og den ble utløst klokka 11.07. Like etterpå ringte den tidligere samboeren hennes til politiet og fortalte at han hadde drept henne, sier stasjonssjef ved Gjøvik politistasjon, Terje Ottersen.

Kvinnen hadde voldsalarm fordi hun flere ganger tidligere var blitt truet av mannen som nå er tiltalt for drapet.

- Alvorlig sak

Stadsadvokat Ole Bjarne Hagen sier det er sjelden med så alvorlige saker i Hedmark og Oppland.

- Jeg er litt spent, det er sjelden vi har så alvorlige saker her. I tillegg kom tiltaltes forsvarer med mange nye vitner på fredag, så det kommer til å bli intense dager, sier Hagen.