Hopp til innhold

Sigbjørn (37) lider av schizofreni, men fikk fast jobb

Sigbjørn Nordengen ble erklært varig arbeidsufør for 11 år siden. Nå har han fått fast jobb på Kiwi på Raufoss gjennom prosjektet «Jobbmestrende oppfølging».

Sigbjørn i kassa

Jobben på KIWI fikk Sigbjørn gjennom «Jobbmestrende oppfølging», et eksperiment i seks fylker hvor hensikten var å få mennesker med psykoselidelser ut i arbeid.

Foto: Sjur Sætre / NRK

– Jeg fikk uførestatus fra 2005, de hadde liksom ikke trua. Jeg hadde vrangforestillinger, jeg forstilte meg blant annet at jeg var Jesus fra barneskolen av, men skammet meg siden jeg visste det ikke stemte, forteller Sigbjørn Nordengen fra Raufoss.

For 11 år siden, i en alder av 26, fikk Sigbjørn Nordengen diagnosen schizofreni. Ikke lenge etter ble han erklært varig ufør. Han merka at noe var feil ganske tidlig, men holdt det for seg sjøl.

I løpet av oppveksten og videre inn i tjueårene framsto han som en glad gutt, ingen visste om problemene han slet med. Men etter mange tunge år bestemte han seg for å oppsøke hjelp. Han fikk fagbrev som glassblåser ved Hadeland Glassverk fra perioden før han fikk diagnosen.

Hør hele dokumentaren om Sigbjørn nederst i artikkelen.

– Er mulig å få et bra liv

37-åringen vet hvordan det er å ikke ha en jobb å gå til. Jobben på KIWI fikk han gjennom «Jobbmestrende oppfølging», et eksperiment i seks fylker hvor hensikten var å få mennesker med psykoselidelser ut i arbeid. 700 000 mennesker i yrkesaktiv alder står utenfor arbeidslivet her i landet. Mange av disse har psykiske plager.

– Sjukdommen er i meg. Jeg blir medisinert, men opplever den ikke i hverdagen.

Iført irrgrønne klær, hjelper Sigbjørn kunder i kassa på Kiwi på Raufoss. I tre år har han hatt fast jobb her, og han er populær blant kundene. Han får veldig god omtale i kundeportalen hvor kundene kan gi tilbakemeldinger på butikken, forteller en kollega.

Sigbjørn Nordengen og Terje Solbakken

Sigbjørn Nordengen sammen med prosjektleder Terje Solbakken.

Foto: Sjur Sætre / NRK

Han håper på å bli værende i butikken så lenge han er i arbeid og kunne ikke tenke seg å bytte arbeidsplass. Han jobber 30 prosent på Kiwi, en andel som ikke er større enn at han fortsatt får uføretrygd. Ordningen er optimal for ham.

– Det betyr mye for meg og min identitet; at jeg skal noe i hverdagen og får litt struktur og møter folk. Det er mulig å få et bra liv og fungere i samfunnet, sjøl om du har en sjukdom resten av livet. Det meste er mulig, om du har litt pågangsmot og vilje, sier Sigbjørn.

Lærte seg mestring

Deltakelsen i prosjektet, som ble avsluttet i 2012, har ikke bare gitt Sigbjørn en dør inn i arbeidslivet, men også viktige verktøy å bruke når angsten kan presse på.

– Jeg har lært å mestre automatiske tanker, har troen på meg sjøl og får gjort en god jobb. Vi har jobbet mye med dette.

I praksis kan det bety å snu en tanke fra å være at han bruker for lang tid og at det blir kø, til heller å være at han bruker tid på kunden. Han føler han har kontroll på sjukdommen og har et nettverk rundt seg som kan fange opp endringer tidlig.

– Da Sigbjørn kom hit, var det å sitte i kassa det verste han kunne gjøre, det skapte mest angst. Vi har jobba med mestring og eksponering, å tøye og holde ut og oppdage at angsten forsvinner etter ei tid, forteller Terje Solbakken, prosjektleder for prosjektet i Oppland.

De to møtes på kafe, før Sigbjørn skal trå til på arbeidsplassen. Prosjektlederen mener det er tøft gjort å være så åpen om sjukdommen som Sigbjørn er.

Inkluderte omgivelsene

– Han var godt fungerende første gang vi traff hverandre. Han ønsket seg en jobb, men var i en posisjon hvor det kanskje var litt vanskelig å få tak i drømmejobben. Når vi kjenner bakgrunnen og hva han har vært igjennom er det helt fantastisk å se. Han er blant de modigste gutta jeg har møtt, han tør å fronte sjukdommen og fortelle andre om det. Han setter ord på ting vi andre nesten ikke evner å forstå og gir håp til mange, jeg blir nesten rørt sjøl, forklarer Terje Solbakken.

Studiet gikk ut på å sjekke om kognitiv terapi kunne brukes på arbeidsplass for å hjelpe folk som slet med diagnosen schizofreni med sjekke om tankene de hadde stemte overens med virkeligheten. I tillegg måtte også omgivelsene tilrettelegges.

– Nøkkelen har vært å ta med kolleger og arbeidsgivere og informere om psykiske lidelser, slik at arbeidsplassen kan legges til rette for den aktuelle personen, sier Solbakken.

Butikksjef på Kiwi på Raufoss, Fredrik Engebakken, er godt fornøyd med å ha Sigbjørn i arbeidsstokken.

– Jeg prøver å behandle ham som resten av de ansatte. Da jeg kom hit visste jeg ikke at han hadde en lidelse. Han gjør en strålende jobb, det er vanskelig å bli sur når du ser Sigbjørn. Han er veldig hyggelig i kassa og det er alfa og omega for å lykkes på en plass som dette.

  • Hør hele EKKO-dokumentaren om Sigbjørn her:

Flere saker fra Innlandet