NRK Meny
Normal

Erkjente straffeskyld for overgrep

Mannen i 40-årene som denne uka står tiltalt for gjentatte seksuelle overgrep mot sine to barn erkjenner straffskyld. Det ble klart da rettssaken startet i dag.

Iris Storås

Iris Storås er aktor i saken. Hun var også aktor da mannen ble dømt i 2010.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

En mann i 40-årene fra Oppland er tiltalt for seksuelle overgrep mot mindreårige for tredje gang på tolv år.

Denne gangen gjelder det overgrep mot hans egne to barn. Begge barna, en gutt og en jente, var under ti år da overgrepene skal ha startet.

Truet barna sine

Mannen erkjente straffskyld, da rettssaken mot ham startet i Gjøvik tingrett i dag.

Ifølge tiltalen har mannen voldtatt begge barna en rekke ganger og truet dem til å tie stille om det.

Retten fikk framvist opptak av et avhør med sønnen, gjort ved Barnehuset i Hamar. Han beskrev omfattende og gjentatte overgrep, som strakk seg over en periode på rundt tre år, fra 2005 til 2008.

Begge ungene ble plassert i fosterhjem samme år og bor fortsatt der.

Dømt to ganger før

Mannen er dømt for seksuelle overgrep mot mindreårige ved to anledninger tidligere.

Første gang var i 2001. Da var det en gutt på 14 år som var offeret. I 2007 skjedde det neste kjente tilfellet. Da var det nok en gang en gutt som ble rammet, og han var 13 år.

Begge disse gangene var det andres barn som var ofre.

Aktor, statsasvokat Iris Storås sier forholdene mannen er tilalt for nå, er noe av det alvorligste hun har sett. Storås var også aktor i overgrepssaken i Alvdal og i voldtektssakeni Elverum.

Ønsker forvaring

Iris Storås var også aktor i rettssaken mot mannen i 2010. Hun kommer til å legge ned påstand om 10 års forvaring for den tiltalte, i tilknytning til den forrige dommen på fem år, som mannen fortsatt soner.

Hun vil ikke kommentere i detalj hvorfor hun ikke gikk inn for forvaring i 2010, men sier at det er en høy terskel for å kreve forvaring. Hun sier også at det var lang tid mellom de to kjente overgrepene - åtte år.

– Det skal være et klart gjentakelsesmønster før man krever forvaring, har Storås tidligere uttalt til NRK.

Linda Bakke, daglig leder i Fellesskapet mot seksuelle overgrep, forteller at gjentakelsesfaren i denne typen saker er stor, og at det er årsaken til at forvaring brukes som et virkemiddel.