NRK Meny
Normal

Sjubarnsmor erkjente delvis straffskyld

Ei sjubarnsmor erkjente delvis straffskyld da rettssaken mot fem norsksomaliere starta i Gjøvik tingrett i dag.
De fem er alle tiltalt for vold og mishandling mot sine egne og andres barn.

Snorre Torgrimsby og Arne Staksrud

Snorre Torgrimsby og Arne Staksrud er forsvarere for to av de tiltalte norsksomalierne.

Foto: Anne Storaunet / NRK

Fem norsksomaliere skal ha sparket, slått, tatt kvelertak og truet både egne og andres barn gjennom en årrekke. Bare den hovedtiltalte sjubarnsmora erkjente delvis straffskyld i retten mandag.

– Hun har erkjent delvis straffskyld i forhold til delene i tiltalen som går på fysisk vold. Hun beskriver det som oppdragelselssituasjoner, og at hun muligens har gått over en grense for å oppnå en korrigering av barnas atferd, sier kvinnens forsvarer Snorre Torgrimsby.

Fem voksne somaliere er tilalt for vold og mishandling av barn

Alvorlig tiltale

Helte brennbar væske over seg

Kvinnen er tiltalt for blant annet å ha utøvd vold mot sin eldste datter i «opplæringsøyemed». Hun skal ha helt brennbar væske over seg selv og truet med å tenne på seg selv hvis ikke datteren og de andre barna oppførte seg slik hun ville. Hun skal også i følge tiltalen ha truet med omskjæring.

Ida Helene Braastad Balke, Inger Marie Støen, Geir Rune Ekse og Julie Dalsveen

Bistandsadvokatene Ida Helene Braastad Balke og Inger Marie Støen. Bak sitter bisitter Geir Rune Ekse og aktor Julie Dalsveen.

Foto: Anne Storaunet / NRK

Kvinnen har mistet omsorgsretten for flere av barna, og forsvareren sier at det har vært en tøff tid for syvbarnsmoren.

– Det har vært en tøff og tung tid for henne, men heldigvis har hennes tre yngste barn igjen blitt plassert hos sin far, og det setter hun pris på, sier Torgrimsby.

Hun er forberedt på å ta sin straff på det området hun har erkjent, der er strafferammen er seks år.

– Men det er mange elementer som tilsier at hun vil få en mildere straff enn dette, mener Snorre Torgrimsby.

De fire andre tiltalte personene erkjente ikke straffskyld på rettens dag en.

Grov vold mot små barn

Det er en svært omfattande tiltale som er lagt fram, som beskriver delvis grov vold mot små barn. Det yngste fornærmede barnet er i dag tre år. Noen av barna skal ha blitt holdt under vannet i et badekar, og blitt truet med omskjæring.

Julie Dalsveen

Aktor Julie Dalsveen forklarte at det er vanskelig å vite hvem av aktørene som er i familie med hvem.

Foto: Anne Storaunet / NRK

Aktor Julie Dalsveen fortalte i dag at etterforskningen har vært en utfordring, blant annet fordi det har vært vanskelig å finne ut hvem som er i familie med hvem. Hun sa også at noen av barna hadde endret forklaringene sine den siste tiden.

– Noen av barna har også trukket sine forklaringer, mens andre har forsterket sine forklaringer under det andre avhøret, forklarte Dalsveen i retten.

Bistandsadvokat for seks av barna, Ida Helene Braastad Balke, sier at de kulturelle forskjellene mellom Somalia og Norge er store.

– Jeg tror nok, ut i fra at jeg har begynt å bli kjent med barna, at det er store kulturelle forskjeller. Men det er vanskelig for meg å skjønne at langvarig vold mot små barn skal være en del av oppdragelsen, sier hun til NRK.

Ingen av barna til den voldstiltalte sjubarnsmora bor lenger hos moren.

Vil bevise at tiltalen er grunnløs

Vitnelista fra aktor omfatter hele 34 personer. Noen vil bli presentert gjennom videoopptak, mens andre har sagt seg villige til å møte i retten, og dermed møte blikket fra de tiltalte. Totalt skal over 50 vitner forklare seg i saken.

En av de fornærmede, en kvinne på 27 år, har sagt at hun satser på å møte i retten. Hun er eldste datteren til den 47 år gamle kvinnen som har innrømmet delvis straffskyld.

En av de fem forsvarerne, Jostein Løken, sier på vegne av en av de andre tiltalte, en kvinne på 32 år, at de vil bruke fagfolk til å bevise at tiltalen er grunnløs.

– De har daglig opbeservert relasjon mellom mor og barn, og de vil kunne si noe om de i det hele tatt har sett noe som indikerer at det har forekommet vold, sier han.

Det er satt av tre uker til rettssaken.