NRK Meny
Normal

Er redd for omdømmet – vil tillate skigarder

Politikerne i turistkommunen Øyer snur. De vil ikke lenger kreve at skigardene utenfor hyttene i Hafjell skal rives, slik reglene tilsier. I stedet vil de endre regelverket, av hensyn til turistkommunens omdømme.

Flere politikere i Øyer vurderer om det strenge regelverket for skigarder i Hafjell bør endres. I går gikk Øyer kommune hardt ut ,og krevde at flere hytter fjerner sine skigarder. Men politikerne frykter det vil ramme kommunens omdømme.

TRUER MED TUJA: - Vil politikerne ha tuja istedenfor skigard? spør noen hytteeiere.

Mari Botterud

Ordfører Mari Botterud vil lempe på skigardforbudet.

Foto: Dag Kessel

– Vi vil jo ha turister og hyttefolk i Øyer. Derfor må vi diskutere håndteringen av reglene slik at vi ikke overilt drar opp i Hafjell og river gjerder. Vi må bruke sunn fornuft, og nå må vi diskutere både reglene og håndteringen av det, sier Senterparti-politiker Marthe Lang-Ree, som er nestleder i kommunes planutvalg og Senterpartiets ordførerkandidat ved neste års valg.

Lang-Ree støtter dermed Jon Berge (H), som er leder i planutvalget.

– Vi ønsker ikke et dårlig omdømme blant hytteeierne, som er våre gjester, sier Berge.

– Omdømmet er kjempeviktig

I Hafjell er det forbudt å sette opp stengsler rundt hyttene. Det skal være fritt og åpent, både for folk og dyr. Men nå mener også ordfører Mari Botterud (H) at det bør være mulig å lempe på regelverket.

– Det kan være en løsning å se på regelverket og finne en omforent løsning. Omdømmet vårt er kjempeviktig. Som turistkommune må vi bli pent omtalt i hele Norge.

Mange hytteeiere i Hafjell har nå fått beskjed om at de må rive skigardene rundt hyttene sine. Ifølge Øyer kommune er skigardene satt opp ulovlig. Kommunen mener nybygde, gammeldagse skigarder er i ferd med å dominere hele landskapet:

Se TV-reportasje med kommunens senioringeniør.

En TV-reportasje torsdag kveld har skapt litt oppstyr i Øyer. Senioringeniør Tor Falck i Øyer kommune gikk rundt med stram mine i Hafjell og viste NRK hvilke skigarder som hytteeierne må rive.
En kartlegging kommunen har gjort viser at det er satt opp et 100-talls ulovlige gjerder bare de siste åra. Nå er det gitt pålegg om riving av 20, og flere skal stå for tur, dersom ikke politikerne endrer reglene.

– Må liberalisere

Også tidligere ordfører Ole Hageløkken (Ap), som nå er medlem av kommunens planutvalg, mener en liberalisering må til.

– Det er naturlig at det blir gitt åpning på reguleringsending i Hafjell. En viss inngjerding av eiendommene må kunne være lov, sier Hageløkken til NRK.

Øyer lever for en stor del av turister med både Hafjell alpinanlegg, Lilleputthammer lekeland og flere andre attraksjoner i kommunen. Like utenfor kommunegrensa ligger Hunderfossen familiepark og bob- og akebanen.

Ole Hageløkken mener dessuten at kommunens administrasjon kunne håndtert gjerdestriden på en annen og bedre måte.

– En viss fleksibilitet vil gi tilfredshet til alle, sier Hageløkken.

Tirsdag kveld skal planutvalget behandle saken.