Hopp til innhold

Enorm respons etter åpenhet rundt skredulykke

Martin Andersen fra Lillehammer skrev detaljert på Facebook om skredulykken han opplevde, bare et døgn etter at det skjedde. Resultat: Hundrevis av positive tilbakemeldinger.

Martin Andersen på topptur

FØR ULYKKEN: Dette bildet ble tatt rundt en halvtime før ulykken skjedde. Toppen er Gjuratind i Isfjorden, Romsdalen. Skredfaregraden lå på nivå tre. Andersen, som jobber som idrettslærer, ble sendt 400 høydemeter ned gjennom fjellsida før han stanset med to knekte ski og knust hjelm.

Foto: privat

– Folk setter pris på at jeg velger å være åpen, og mange gir tilbakemelding på at det gikk bra med meg, sier Andersen, som nå er skrevet ut fra sykehuset.

Etter at han ble skadet i en skredulykke på Gjuratind i Isfjorden i Romsdalen torsdag, valgte han å legge ut et langt innlegg i Facebook-gruppa «Toppturer i nordvest». Der forklarer han hvordan han med sin lange erfaring i fjellet og rundt 100 toppturer på ski i året kunne utløse et skred. Reaksjonene lot ikke vente på seg.

– Telefonen har ikke ligget stille etter at jeg la ut teksten min, og fortsatt renner det inn med meldinger og kommentarer. Jeg har bare fått oppmuntrende ord og takk for at jeg valgte å skrive om hvilke vurderinger jeg gjorde, sier Andersen.

Martin Andersen på FB etter skredulykke

FACEBOOK: Dette innlegget la Andersen ut et døgn etter ulykken. Bildet viser kun et utdrag av teksten.

Foto: Skjermdump, Toppturer i Nordvest

Han forteller at det blant annet førte til at fakta kom fram rundt hvor skredet eksakt hadde gått. Det hadde allerede begynt å gå spekulasjoner om at skredet hadde gått et annet sted. Ved å legge ut alle fakta han satt på, ble det raskt en endring i diskusjonen.

  • Les også:

«Godt skrevet og gode læringspunkt»

Tilbakemeldingene kom raskt: «Interessant og lærerikt!», «Veldig bra at det går fint. Samtidig respekt at du deler slikt offisielt. Godt skrevet og gode læringspunkt.», skriver folk under posten til Andersen. Innlegget har nesten 500 likes og over 60 kommentarer. I tillegg kommer alle sms, telefoner, og meldinger på Instagram.

– Det er fint å få gode tilbakemeldinger. Jeg kjente jo litt på flauheten etter at det hadde skjedd. Hadde jeg gjort dårlige vurderinger? Jeg er jo mye på tur og vil si at jeg er erfaren. Da jeg satte meg ned og skrev det jeg gjorde, kom jeg fram til at jeg hadde gjort mange gode vurderinger underveis, selv om det gikk galt denne gangen, sier Andersen.

Han mener at hvis alle som opplever ulykker, skal holde vurderingene for seg selv, så er det ingen andre enn en selv som lærer av det. Dette er uavhengig om det er gjort gode eller dårlige vurderinger i forkant av ulykken.

Martin Andersen etter skredulykke

SYKEHUSET: Dette bildet er fra Molde sykehus, hvor Andersen ble kjørt etter at han for egen maskin hadde kommet seg ned fra fjellet. Han ble lagt i narkose rett etterpå.

Foto: privat

Åpen om alle vurderinger

Andersen mener det også er viktig å dele erfaringer med alle som ikke var på det aktuelle stedet da ulykken skjedde. Hvis ikke kan det raskt bli trukket feilaktige slutninger.

– Det er kun de som er på det gitte stedet som faktisk vet eksakt hvordan det er akkurat der! Når folk leser kommentarfelt der folk sitter bak PC-en sin og mener mye og mangt, så kan det hende at folk kvier seg for å fortelle!

Selv opplevde Andersen å få full forståelse ved å legge alle vurderingene på bordet.

– Når du er åpen og ærlig er det ingen som dømmer deg, oppfordrer den erfarne fjellmannen. Og legger til at det faktisk er sånn at når man er mye i fjellet, og gjør gode vurderinger, så kan det gå galt likevel.

– Prisverdig å dele erfaring

Martin Andersen får støtte av leder av den alpine fjellredningsgruppa i Nord-Gudbrandsdalen, Albert Lunde.

– Det er prisverdig at man deler erfaringer etter en ulykke, sier han.

Lunde, som også er observatør for Noregs Vassdrags og energidirektorat (NVE) i Jotunheimen, har forsøkt å samle ulykkesfakta i tjue år. Han oppfordrer folk til å dele både nestenulykker og ulykker på varsom.no.

– Det ligger allerede en del ulykkesrapporter på nettstedet. Man kan være anonym der om man ønsker det, forklarer Lunde.

Han sier at det ofte er slik at folk gjør mange vurderinger, både gode og dårlige, på en og samme tur. Snø er et uforutsigbart materiale, og man kan gjøre gode resonneringer og likevel komme ut for skred.

– Man vil måtte regne med ulykker dersom man ferdes i tørr, lagdelt snø i bratt terreng. Usikkerheten rundt å vurdere snødekket er så stor, at det vil være tilfeldigheter som spiller inn, sier han, og avslutter med at det at det går bra, ikke trenger å bety at du har vurdert riktig.

Flere saker fra Innlandet