Hopp til innhold

Femundshytten blir verdensarv

Fem nye kommuner kan glede seg over å ha havnet på den gjeve lista.

Årestua

Årestua ved Femundshytten er den eldste bygningen som står igjen fra smelteverktida, bygd rundt 1750-

Foto: Joar Elgåen, NRK

Hele området rundt Røros skal nå plasseres på UNESCOs liste over verdensarven. Vedtaket ble gjort sent lørdag kveld under UNESCO-møtet i Brasil.

Området som nå er innskrevet, dekker arealer i Holtålen, Røros, Os, Tolga og Engerdal kommuner. Røros-ordfører Hans Vintervold var til stede i Brasils hovedstad Brasilia da komiteen gjorde sitt vedtak.

- Betyr mye for bygda

- Dette er moro, sier ordfører i Engerdal, Reidar Åsgård.

Til Femundshytten i Engerdal ble det fraktet malm fra gruvene på Røros, og i Engerdal utvant man kobber av malmen.

I dag er det turisme som er hovednæringa på Femundshytten Gård, og ordføreren tror stedet nå blir enda mer attraktivt for turister. Han sier kommunen vil bidra til at stedet blir besøkt.

- At vi har havnet på verdenarvlista betyr ikke at vi skal legge et glasslokk over området. Vi skal sørge for at det blir liv og næringsutvikling på området, samtidig som at vi skal sørge for bevaring av kulturminnet og historien.

- Det er noe å være stolt av, sier en glad Røros-ordfører

(Saken fortsetter under bildet)

30 år etter Røros

Blåsebelgen

Blåsebelgen fra en av smiene på Femundshytten.

Foto: Joar Elgåen, NRK

Den gamle trebebyggelsen på Røros har stått på verdensarvlista i 30 år, nesten like lenge som Bryggen i Bergen. Hele tiden har Røros arbeidet for at hele Circumferensen skal bli innskrevet på listen.

Circumferensen er de områdene som var omfattet av de kongelige privilegier bergstaden fikk i 1644 og som dannet grunnlaget for driften i kobbergruvene.

- Vedtaket innebærer at UNESCO nå har erkjent den viktige sammenhengen mellom selve bergstaden og dens omgivelser, skriver Miljøverndepartementet.

Norge har fra tidligere sju steder innskrevet på Verdensarvlisten: Bryggen i Bergen, Urnes stavkirke, Bergstaden Røros, Helleristningene i Alta, Vegaøyan, Vestnorsk fjordlandskap og Struves meridianbue.

Flere saker fra Innlandet