NRK Meny
Normal

– Den natta skjelvet gikk, hørte vi salmesang og bønn overalt i mørket

I dag er det fem år siden jordskjelvkatastrofen som tok livet av 230.000 mennesker i øystaten. Bistandsarbeider Åse Midtveit opplevde katastrofen.

Ett år siden jordskjelvet i Haiti

HAITI 2010: Dette bildet er fra den store jordskjelvkatastrofen i Haiti den 12. januar 2010, hvor 230.000 mennesker mistet livet.

Foto: Gregory Bull / Ap

Åse Midtveit fra Hamar har fortsatt et sterkt og innbitt engasjement for Haiti. Hun hadde nettopp startet en frisørskole for arbeidsløse kvinner da det voldsomme jordskjelvet rammet det fattige landet.

I løpet av kort tid hadde naturkatastrofen tatt livet av 230.000 mennesker. I tillegg ble 300.000 skadet, mens hele 1,3 millioner mennesker mistet hjemmene sine. Åse Midtveit betviler disse tallene.

– Når det gjelder tallet på døde, så har jeg aldri trodd på det. Jeg tror tallet er mye høyere, sier hun.

Hun begrunner det med at hus bare raste sammen, folk ble rett og slett bare borte og de døde ble aldri telt nøyaktig.

– Glemmer det aldri

– Den natta skjelvet gikk, var alle opptatt av kun én ting; å hjelpe hverandre til å overleve. Vi hørte salmesang og bønn overalt i mørket, sier Åse som fryktet at det skulle komme flere skjelv.

Det hun husker best, var at veggen i huset hun bodde i, beveget seg, og at hun trodde taket skulle falle ned.

– Og så glemmer jeg aldri den lille gutten jeg så som hadde fått revet av halve hånda.

Åse Midtveit fra Hamar har vært svært engasjert i hjelpearbeid i Haiti etter jordskjelvkatastrofen f

FORTSATT ENGASJERT: Åse Midtveit fra Hamar er fortsatt levende engasjert i Haiti fem år etter jordskjelvkatastrofen 12. januar 2010.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

Hjelpeprosjekt i slummen

Åse Midtveit jobber fortsatt for hjelpeorganisasjonen "Prosjekt Haiti" som driver skolen «Petit Troll» i slummen i hovedstaden Port-au-Prince. Skolen ligger i nabolaget der jordskjelvet rammet.

Norge har brukt rundt 900 millioner kroner på å hjelpe Haiti de siste fem årene. Den norske innsatsen får kritikk i en ny rapport fra Norad for «mangel på en mer helhetlig strategi». Behovet for hjelp var og er fortsatt enormt i Haiti som blir betraktet som det fattigste på den vestlige halvkule.

– Tenker på dem hver dag

Hamarkvinnen har vært tilbake i Haiti minst to ganger hvert år siden katastrofen for nøyaktig fem år siden i dag. Men hun tenker på den rammede befolkningen hver dag.

Åse Midtveit er selv frisør. Hun har stort sett betalt både hjelpearbeid og reiser av egen lomme.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ønsker tips om brann

    Politiet ønsker tips fra publikum som har sett en mørkkledd person i forbindelse med en brann i Raufoss i kveld. Politiet tror brannen er påsatt etter funn av paller på en kasse over et kjøleaggregat, samt at det er sikret en video av hendelsen.

  • Brann i søppelkasse ved rådhus

    Det begynte å brenne i en søppelkasse utenfor rådhuset på Raufoss ved 21.30-tida. Brannen ble raskt slukket. Brannårsaken er ikke kjent, men politiet utelukker ikke at den kan være påsatt og gjør søk i området. Et vindu ble ødelagt i brannen.

  • Storseier for Lillehammer

    Lillehammer vant hele 5–1 over Stavanger oilers i en kamp i eliteserien i ishockey i kveld. Kampen ble dramatisk for Lillehammers Emil Nyhus som ble sendt til sykehuset etter en takling. Ifølge TV2 skal han ha fått en kraftig hjernerystelse.