NRK Meny
Normal

Endrer Prøysen-tekst for å fortelle historien

Alf Prøysens hundreårsdag feires 23. juli med en ny versjon av Trost i taklampa ved Prøysenhuset i Ringsaker. Skuespillerne innrømmer at de har tuklet med romanen.

Trost i Taklampa

NY VERSJON: Ane Skumsvold (t.v), Kjærsti Odden Skjeldal og Sven Henriksen øver på Trost i taklampa ved Prøysenhuset i Ringsaker.

Foto: Torunn Myhre

Gunvor Smikkstuggun var husmannsjenta som flytta til byen og som ikke fikk den velkomsten hun hadde ønsket da hun kom hjem til Hedmarksbygda på sommerferie. Hovedpersonen i Alf Prøysens eneste roman, Trost i taklampa, skal igjen fortelle publikum om store kontraster.

Verket, som ble både teater og musikal, settes opp på nytt i Prøysenhuset i Ringsaker, i anledning Alf Prøysens hundreårsdag. Hogne Moe, daglig leder for Prøysenhuset, mener de skal legge lista så høyt at de skal kunne gå rakrygget under.

– Dette skal vi få til, sier han.

Endrer og bytter ut teksten

«Se a Gunvor, hu som var så stygg i fjor. Nå har a fått bysveis», synger skuespillerne under øvelsene før premieren 23. juli.

Medforfatter, regiassistent og skuespiller, Ane Skumsvold, mener versjonen som settes opp er dristig.

– Vi prøver å være modige og ikke nødvendigvis bare ha med Prøysentekst, men også dyrke situasjonene, lage dialoger og bruke andre sanger enn Prøysens for å illustrere det vi synes er kjernebudskapet, sier hun.

Alf Prøysen

FOLKEKJÆR: Alf Prøysen skrev Trost i taklampa. Den ble utgitt i 1950 og solgte 60 000 eksemplarer.

Foto: Aktuell / Scanpix / SCANPIX

Hun mener de gjør det hele i Prøysens ånd. Kjærsti Odden Skjeldal som spiller Gunvor, eller trosten, i den nye versjonen forteller at hun ble bergtatt av romanen.

– Jeg hadde ikke noe kjennskap til Trost i taklampa fra før av, men da jeg begynte å lese boka gråt jeg etter bare noen sider, sier hun.

– Like aktuelt i dag

Sven Henriksen har rollen som dikter og bygderomantiker Lundjordet, som får en langt varmere velkomst enn Gunvor. Han mener budskapet i stykket er like aktuelt i dag som på 1950-tallet, da romanen kom ut.

– Jeg er litt overraska over det. Jeg trodde tiden hadde gått litt i fra dette, men det har den ikke.

Skuespillerne mener den småligheten Gunvor opplever i bygda er noe man kan føle på hvor som helst.

Henriksen forteller at de leter etter sorgen, når de nå setter opp Trost i taklampa på nytt, med plass til nærmere 700 publikummere.

– Du hører hverken til der du kommer fra eller der du dro. Det var nok mye sorg som lå og ulma i historien, og det er dette vi skal vise frem, sier han.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang