Hopp til innhold

Endrer Prøysen-tekst for å fortelle historien

Alf Prøysens hundreårsdag feires 23. juli med en ny versjon av Trost i taklampa ved Prøysenhuset i Ringsaker. Skuespillerne innrømmer at de har tuklet med romanen.

Trost i Taklampa

NY VERSJON: Ane Skumsvold (t.v), Kjærsti Odden Skjeldal og Sven Henriksen øver på Trost i taklampa ved Prøysenhuset i Ringsaker.

Foto: Torunn Myhre

Gunvor Smikkstuggun var husmannsjenta som flytta til byen og som ikke fikk den velkomsten hun hadde ønsket da hun kom hjem til Hedmarksbygda på sommerferie. Hovedpersonen i Alf Prøysens eneste roman, Trost i taklampa, skal igjen fortelle publikum om store kontraster.

Verket, som ble både teater og musikal, settes opp på nytt i Prøysenhuset i Ringsaker, i anledning Alf Prøysens hundreårsdag. Hogne Moe, daglig leder for Prøysenhuset, mener de skal legge lista så høyt at de skal kunne gå rakrygget under.

– Dette skal vi få til, sier han.

Endrer og bytter ut teksten

«Se a Gunvor, hu som var så stygg i fjor. Nå har a fått bysveis», synger skuespillerne under øvelsene før premieren 23. juli.

Medforfatter, regiassistent og skuespiller, Ane Skumsvold, mener versjonen som settes opp er dristig.

– Vi prøver å være modige og ikke nødvendigvis bare ha med Prøysentekst, men også dyrke situasjonene, lage dialoger og bruke andre sanger enn Prøysens for å illustrere det vi synes er kjernebudskapet, sier hun.

Alf Prøysen

FOLKEKJÆR: Alf Prøysen skrev Trost i taklampa. Den ble utgitt i 1950 og solgte 60 000 eksemplarer.

Foto: Aktuell / Scanpix / SCANPIX

Hun mener de gjør det hele i Prøysens ånd. Kjærsti Odden Skjeldal som spiller Gunvor, eller trosten, i den nye versjonen forteller at hun ble bergtatt av romanen.

– Jeg hadde ikke noe kjennskap til Trost i taklampa fra før av, men da jeg begynte å lese boka gråt jeg etter bare noen sider, sier hun.

– Like aktuelt i dag

Sven Henriksen har rollen som dikter og bygderomantiker Lundjordet, som får en langt varmere velkomst enn Gunvor. Han mener budskapet i stykket er like aktuelt i dag som på 1950-tallet, da romanen kom ut.

– Jeg er litt overraska over det. Jeg trodde tiden hadde gått litt i fra dette, men det har den ikke.

Skuespillerne mener den småligheten Gunvor opplever i bygda er noe man kan føle på hvor som helst.

Henriksen forteller at de leter etter sorgen, når de nå setter opp Trost i taklampa på nytt, med plass til nærmere 700 publikummere.

– Du hører hverken til der du kommer fra eller der du dro. Det var nok mye sorg som lå og ulma i historien, og det er dette vi skal vise frem, sier han.