NRK Meny
Normal

Endelig kirketårn igjen PÅ kirka

I 15 år stod Tretten kirke uten tårn og ble landskjent fordi det hadde kirketårnet ved siden av kirka. Nå er tårnet snart på plass igjen.

Tretten kirke

Foreløpig er det nye tårnet gjemt bak presenninger, men om noen uker tas dette ned og man kan igjen se en kirke med tårn.

Foto: Elin Fossum / NRK

Tårnet på Tretten kirke måtte tas ned i 2000 fordi kirka ikke tålte vekta og førte til skader i konstruksjonen på kirka. Det ble satt ned på bakken og stod i mange år ved siden av kirka.

Kirka på Tretten ble raskt et symbol på forfallet i norske kirker og ble desto mer kjent da Linda Eide i NRK-programmet Norske attraksjoner fattet interesse for kirka.

Se Linda Eides innslag om Tretten kirke i programmet "Norske attraksjoner":

Kirketårnet byttes ut

Nå er tårnet snart på plass igjen og kirka er restaurert. Foreløpig gjenstår det noe arbeid utvendig og kirketårnet er fortsatt gjemt bak presenninger og stillaser, men fredag kveld ble Tretten kirke likevel gjenåpnet igjen med en gudstjeneste.

– Dette er en stor dag og gledens dag, sa sogneprest Øyvind Sagedal til NRK rett før gudstjenesten. Han forteller at kirketårnet har skapt stort engasjement i bygda og mener det viser at kirka står sterkt i folks bevissthet.

(Saken fortsetter under bildet.)

Tretten kirke, tårn

Slik ser kirketårnet ut bak presenningene. Det bygges nå opp igjen omtrent slik det var da kirka var ny og mye mindre enn det som stod her i nesten 200 år.ø

Foto: Knut Røsrud / NRK

Kirkeklokkene kimer igjen

Da kirka stod ferdig i 1728 hadde det et lite tårn, men det syntes mange den gangen at ble for lite. I 1807 ble det derfor bygget et mye høyere tårn. Det tålte ikke kirka. Etter nesten 200 år var skadene på kirka så store at tårnet måtte løftes ned.

Tårnet som nå bygges opp igjen er omtrent slik det var da kirka var ny i 1728, og altså mye mindre enn det kirka hadde i nesten to århundrer.

Berit Sundli, som er kirkeverge, sier det har vært mange oppturer og nedturer for Tretten kirke.

– Men de siste årene har vært veldig oppover og i dag er vi veldig taknemmelige og rørt når jeg hører den fantastiske klangen i kirkeklokkene i tårnet.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Rekordmange fullfører i Hedmark

    85 prosent av elevene fullførte videregående opplæring i Hedmark i forrige skoleår. Dette er det høyeste tallet som noensinne er målt for den videregående skolen i Hedmark. Det melder HA. Hedmark er nå blitt et foregangsfylke innen utdanning, sier professor Thomas Nordahl ved Høgskolen i Innlandet.

  • Bil utfor E 16 i Lunner

    En bil har kjørte av E 16 i Lunner. Føreren var alene i bilen og ble sendt til Ringerike sjukehus med lettere skader. Politiet opplyser at det er svært glatt på vegen.