Birkendronningen tok seieren igjen

LILLEHAMMER (NRK): Gunn Rita Dahle Flesjå vant eliteklassen for damer under Birkebeinerrittet.

Gunn Rita Dahle Flesjå syklet inn til sin niende seier i birkebeinerrittet

OVERLEGEN SEIER: Gunn Rita Dahle Flesjå utklasset alle i Birkebeinerrittet.

Den 43 år gamle sykkelstjernen tok dermed sin niende Birken-seier.

– Det er sju år siden jeg var her sist. Å komme hit i dag og vinne er helt utrolig, sa Dahle Flesjå.

Rett til Birken etter OL

Dahle Flesjå vant på tida 3:11:18. Hun kom rett til rittet fra OL i Rio.

– Jeg var veldig usikker på hvordan kroppen ville fungere, det har vært ei spesiell uke. Men å komme hit gir en helt egen energi, sa Dahle Flesjå rett etter målpassering.

Gunn Rita Dahle Flesjå gratuleres av støtteapparatet rett etter målgang.

JUBLET SAMMEN: Gunn Rita Dahle Flesjå gratuleres av støtteapparatet rett etter målgang.

Døgnville

– Hadde vi ikke hatt en liten en som vekket oss så hadde vi sovet til tolv. Vi er jo så døgnville. Det blir verre jo eldre du blir, sa en glad vinner.

Dahle Flesjå ledet med rundt to minutter før siste bakken ned mot mål, men så ingen grunn til å bruke bremsene.

– Jeg hadde ikke peiling på hvor de andre damene var, sa Dahle Flesjå.

Det ble et spurtoppgjør om andreplassen, svenske Jennie Stenerhag vant rett foran nederlandske Hielke Elferink.

Endelig først over fjellet

Bjørn Ivar Ekberg var først over fjellet med tiden 02:54:38

TOPP TUR: Ekberg sier han hadde en fantastisk tur over fjellet.

Bjørn Ivar Ekberg fra Lørenskog har vunnet klassen sin i Birkebeinerrittet fire ganger før. Men nå fikk han endelig krysse målstreken først av alle lørdag. 14 ryttere var samla få kilometer før mål, det hele ble derfor avgjort ned bakkene mot mål.

– Så meg aldri bakover

– Jeg visste at jeg var en av de raskeste ned. Jeg ga bare jernet og så aldri bakover, sa Ekberg rett etter målpassering.

Ekberg blir 45 år, dermed fikk han på grunn alderen og startrekkefølge sjansen til å kunne bli først over fjellet.

– Det er moro å være først over målstreken. Nå skal jeg feire med en cola, sa Ekberg.

På grunn av at løypa var lagt om var løpet litt kortere i år. Ekberg vant på tida 2:54:38. 45-åringen fra Oslo Sportslager var inne rett foran eks-proffen Bo Andre Namtvedt.

RASKEST: Ekberg dro fra 13 konkurrenter rett før mål

– Litt bittert

Rett bak de to kom Jan Olav Beitmyren fra Gjøvik.

– Det var litt bittert, jeg leda til rett oppå flata der. Men jeg hadde så krampe og klarte ikke mer. Så jeg er egentlig fornøyd, jeg har hatt en knall dag og jeg er på pallen, sa Beitmyren.

FredagsBirken: Blid som ei sol i regnet

Sveum vant suverent

Elisabeth Sveum fra Gjøvik vant fredag det 110 km lange Ultra-Birken. I sin debut i rittet vant hun med 10 minutters margin, sluttida ble 5:58:08. Danske Søren Nissen vant UltraBirken for menn med tida 4:53:23. Nissen var i mål drøyt to og et halv minutt foran Eirik Bruland.

Christian Sørlie fra Solør vant FredagsBirken for menn med tida 2:57:32, Live Svarstad som kjører for Team Technogarden, var inne på 3:24:39 og første dame over fjellet fredag.

Marita Klevmoen fra Torpa vant Halvbirken for kvinner, der ble tida 1:23:00. Rune Holtze Jensen fra Moss vant HalvBirken for menn med tida 1:15:59.

15 000 deltagere

Birkebeinerrittet arrangeres i år for 24. gang. Start er på Rena og mål ved Håkons Hall, Lillehammer. Løypa er 86 km og alle som er 17 år pr. 31.12.16 kan delta. Deltakere må bære sekk på minimum 3,5 kg gjennom hele rittet. Drøyt ni og et halvt tusen syklister er påmeldt hovedrittet.

Det er ca 15 000 deltakere totalt, fra 35 nasjoner.