NRK Meny
Normal

Endelig får Egil hjelp mot øresus

- Det er psykisk hardt å være tinnitus-rammet, sier Egil Gabrielsen. Men han må bare lære å leve med det for han blir aldri kvitt det.

- Det er ikke noe hokus pokus. Jeg må bare lære å leve med det, sier Egil Gabrielsen.
Foto: Arvid Torsgard / NRK

For første gang her i landet tilbys pasienter med øresus systematisk behandling. Egil Gabrielsen er en av dem som nå får hjelp ved Landåsen rehabiliteringssenter i Søndre Land.

Landaasen Rehabiliteringssenter har siden 1990 hatt et behandlings- og rehabiliteringstilbud spesielt tilrettelagt for tinnitusrammede. Men for første gang har det offentlige helsevesenet inngått avtale om behandling av disse pasientene. I år får 300 pasienter med såkalt tinnitus behandling ved sentret.

Ros til Helse Øst

Generalsekretær Geir Lippestad i Hørselhemmedes landsforbund (HLF) roser Helse Øst for å ha tatt denne lidelsen på alvor.

– Det er gledelig at en mangeårig politisk kamp om at helsevesenet må gi et tilbud til tinnitusrammede, nå har resultert i et behandlingstilbud i Helse Øst. Helse Øst fortjener ros for å ta tinnitusrammedes behandlingsbehov på alvor, sier Lippestad til HLFs nettside.

600.000 er plaget

Direktør Tom Røsberg ved Landaasen rehabiliteringssenter sier til NRK at  stadig flere rammes av tinnitus. Han er glad for å kunne tilby en skikkelig behandling, og sier at avtalen med Helse Øst også betyr mye for Landåsen rehabiliteringssenter.

- Dette styrker Landaasen totalt sett, men viktigst for oss er det å kunne gi et tilbud til disse pasientene. Det snakkes om at 600.000 personer er plaget av tinnitus, sier Røsberg.

Pasientene skal endre fokus

Det Landaasen tilbyr er et mestringskurs for øresykdommer. Opplegget skal bidra til at pasientene klarer å få fokuset vekk fra susingen og ulydene som de hører, og at de skal beherske stressituasjoner bedre. de skal lære distraksjonsteknikker, de skal lære å overføre effekten av fysisk avspenning til mental avspenning slik at de får tinnitus lengre bak i bevisstheten.