– En gledens dag i «Vika»

TOTENVIKA (NRK): Folk som bor og pendler langs fylkesveg 33 i Østre Toten har fått en ny virkelighet. Den rasfarlige, smale vegen er borte. En moderne veg med både gangsti og gatelys har tatt dens plass.

I dag åpnet den nye og etterlengta vegen mellom Totenvika og Skreifjella.

ÅPNET: Fylkesordfører Even Aleksander Hagen åpna den nye vegen.

– Gatelys hadde jeg aldri trodd vi skulle få her uti «Vika», sier 88 år gamle Markus Tangsveen.

Torsdag åpna endelig fylkesveg 33 i Oppland gjennom Totenvika. Den tidligere å trange og utrivelige vegen har blitt kraftig oppgradert de siste åra. 608 millioner kroner er brukt på strekningen. Tangsveen har bodd på Skreia hele livet og har sett fram til denne dagen.

– Faren min drev rutebilselskap og jeg husker han måtte tute i hver sving for å varsle eventuelle møtende hesteskysser, sier han.

Den svingete vegen har hatt bratte skrenter ned i Mjøsa og det har vært trangt for store kjøretøyer å møtes. Nå er vegen utbedra fram til fylkesgrensa mellom Oppland og Akershus.

Nye tider

Det er ei stund sia den smale grusvegen ble asfaltert, men dette er allikevel en gledens dag for dem som bor og pendler langs vegen, som er korteste distanse mellom Gjøvik og Gardermoen.

– Det blir nok litt færre skademeldinger nå, sier Torbjørn Tjerbo i Nettbuss.

Distansen har vært lite attraktiv blant bussjåførene som trafikkerer vegen.

– Spesielt har vinteren vært grusom med smal veg og store brøytekanter. Det går nesten ikke an å beskrive forskjellen, sier han.

Fylkesvegen langs Mjøsa er ikke lenger den minst populære strekningen å kjøre.

– Når det blir så fint, så betaler jeg bompenger med glede, sier Tjerbo.

Vanskelig anleggsfase

Fylkesvei 33 - sprekker

Slik så vegen ut i 2013. Da var den i perioder helt stengt på grunn av rasfare.

Foto: Arne Trolldalen / NRK

Det har ikke vært en enkel anleggsperiode på vegen langs Mjøsa. I 2013 ble det oppdaget store sprekker i vegen og det var fare for at hele vegen skulle rase ut.

– Hele vegen langs Mjøsa er det dårlig masse og grunn, så det krever en del utskiftning underveis. Det er ikke noe annerledes enn andre områder, men det belastes ekstra mye nå og sammen blir det mer enn vanlig, sa Anne Britt Moen i Vegvesenet til NRK den gangen.

I dag sto hun sammen med fylkesordfører i Oppland, Even Aleksander Hagen og ordfører i Østre Toten, Guri Bråthen og kunne erklære strekningen fra Totenvika til Skreifjella for åpnet.

Laster kart, vennligst vent...