NRK Meny
Normal

Vil bygge nye E6 ut mot Gudbrandsdalslågen

Etter å ha kjempet mot flom i flere år tok ei aksjonsgruppe i Ringebu til orde for å bruke den nye E6-en gjennom Gudbrandsdalen som flomvern. I kveld fikk de gjennomslag i kommunestyremøtet.

Aksjonsgruppe Ringebu

«– E6 UT I ELVA» Over 50 personer samlet seg foran rådhuset i Ringebu før kommunestyret skulle behandle den fremtidige E6-traseen.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Kart Ringebu

Kommunestyret vedtok i kveld å starte reguleringsarbeid for E6 i tråd med alternativ 1.1 – den ytre traseen.

For tredje gang på rad i løpet av de fire siste årene flommet Gudbrandsdalslågen over sine bredder og skapte oversvømmelser og skader i Ringebu kommune.

Dermed tok ei aksjonsgruppe til orde for å bygge den nye E6-strekningen i Ringebu som et flomvern mot elva i mai i år.

Etter en opphetet debatt i kommunestyresalen kunne aksjonistene puste lettet ut. Kommunestyret vedtok å gå for en ny vegtrasé langs elva med 13 mot åtte stemmer.

«– E6 ut i elva»

Det lokale engasjementet om den utbygginga av den nye E6 har vokst seg stort etter de siste flommene som har rammet kommunen.

Om lag 50 personer hadde møtt opp utenfor rådhuset og demonstrerte med plakater og slagord for å legge E6 langs Gudbrandsdalslågen. Flere av demonstrantene var også tilskuere i salen på rådhuset.

De fikk en delseier med dette nye vedtaket om at det nå skal starte en reguleringsprosess for E6 Elstad-Frya, der E6 sør for Våla skal reguleres i tråd med den ytre traseen ned mot Lågen.

Mener det blir billigere

Aksjonsgruppa mener man sparer penger på å gjøre den planlagte E6-utbygginga om til et flomvern.

– Veien skal bygges uansett, så dette er en billig sikring. Det er veldig rart å bygge en vei til 1,5 milliarder kroner som ikke skal kunne kombineres med et annet formål som tjener samfunnet, sa leder for aksjonsgruppa, Erik S. Winther til NRK i mai.

I mai hadde aksjonsgruppa, ordfører Erik Odlo og andre lokalpolitikere et møte med samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Formålet var å se på om man nå allikevel kan gå for det ytre trasevalget av E6 gjennom Ringebu. som samtidig kunne tjene et visst formål som vern mot framtidige flommer.

Kommunestyremøte om E6-trasé i Ringebu

Det var trangt om plassen i kommunestyresalen i Ringebu i kveld.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Kan ikke garantere for byggestart

Debatten om hvor nye E6 gjennom Ringebu skal gå har vart i årevis. Før 2011 var det en bred enighet om at det ytre trasevalget var det mest hensiktsmessige.

Men i 2012 godtok kommunestyret et kompromissforslag til en indre E6-trasé gjennom Ringebu. Dette ble gjort for å få til en sammenhengende vegutbygging mellom Ringebu og Otta.

Samferdselsdepartementet hadde ingen innvendinger mot at kommunen eventuelt går får en ny trasé under møtet i mai. Men kan da ikke gi noen lovnader for den planlagte byggestarten i Ringebu.