NRK Meny
Normal

– Det har vært en tøff dag

Den fornærmede jenta i Øygard-saken synes det var godt å endelig få forklare seg i retten. Samtidig har det vært en vanskelig dag, sier bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal.

Rettsak Rune Øygard

Den snart 17 år gamle jenta fortsetter sin forklaring i Sør-Gudbrandsdal tingrett i morgen.

Foto: Elin Fagertun / Tegner

I dag startet rettssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard i Sør-Gudbrandsdal tingrett. Han er tiltalt for seksuelle overgrep mot en mindreårig jente, et av tilfellene før hun fylte 14 år.

I retten forklarte jenta i detalj om seksuelle overgrep som skal ha skjedd både hjemme hos Øygard, på hans to hytter samt på flere turer de to var på rundt om i landet.

– Sammenhengende og troverdig

Jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal sier at dette er en dag 16-åringen både har gledet og gruet seg til.

– Jeg synes klienten min ga en sammenhengende og troverdig forklaring. Det var godt for henne å komme i gang, men det har vært en tøff dag. Jeg var spent på hvordan det skulle gå. Det er noe annet å skulle være her med både den tiltalte og et stort pressekorps til stede.

Hjortdal forteller at de ikke er overrasket over at Øygard svarte et klart og tydelig "nei" på spørsmålet om straffskyld.

– Dette har vi hørt i ett år, så vi hadde ikke ventet noe annet.

Opprørt over anklagene

Rune Øygard sin forsvarer, Mette Yvonne Larsen, vil ikke kommentere hva hun synes om troverdigheten til jenta etter dagens forklaring.

– Vi vet hva hun har sagt i dommeravhør og hva som står i tiltalen. Men det kom fram en del ting som vi må ta tak i, det er en del detaljer som vi har spørsmål om. Det er et stort puslespill som skal legges, og det skal vi bruke morgendagen på.

I retten fulgte den tiltalte ordføreren nøye med på det som skjedde, og noterte underveis i jentas forklaring.

– Han er ikke enig i det som kommer fram. Han er opprørt over anklagene, og det ser man også på han, sier Larsen.

Jenta skal fortsette sin forklaring i morgen, før utspørringen av Rune Øygard starter.

I dag startet rettssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • 90 ulver registrert i Norge

  Det er registrert 90 ulver i Norge hittil i vinter. Det er telt sju ulvekull i helnorske revir og fire til seks kull i grenserevir.
  Det er blant annet registrert ulvekull i revirene i Osdalen, Julussa, Letjenna og Slettås, melder Rovdata.

 • Skal utrede skolestruktur i Sel

  Et flertall i Sel kommunestyret vil ha utredet en mulig sammenslåing av grunnskolene på Otta og Sel til en skole. Årsaken er økonomi og elevtall. Rådmannen skal legge fram en utredning om saken i løpet av første kvartal neste år, skriver GD.

 • Bompengesvikt på nye E6

  Trafikken i bomstasjonene på nye E6 i Gudbrandsdalen er lavere enn forventet, skriver GD.I snitt passerer 4 500 kjøretøy i døgnet bomstasjonene mellom Frya og Sjoa. Beregninger lå fra 5 300 til 6 400 kjøretøy. Det betyr milliontap for bompengeselskapet.