Hopp til innhold

Én av tre utsettes for vold på jobb

En tredjedel av helsepersonell i Norge utsettes jevnlig for vold og trusler på arbeidplassen. Arbeidstilsynet ser med bekymring på utviklingen.

Åshild Heggelund

Åshild Heggelund ble skadet da hun beskyttet seg mot et slag fra en pasient. Her demonstrerer hun hva som skjedde for syv måneder siden.

Foto: Frode Meskau / NRK

– Jeg har gått sykemeldt siden april og det er jo fryktelig kjedelig. Fortsatt er det ganske vondt, sier Åshild Heggelund, etter å ha vært borte fra jobb i over syv måneder.

Hun jobber som vernepleier ved Sanderud psykiatriske sykehus, og i vår ble hun angrepet av en pasient. Et ben i hånda brakk da hun beskyttet seg mot et slag mot ansiktet.

Dermed ble det gipset hånd og en langvarig hjemmetilværelse i Furnes. Men hun er ikke alene i statistikken om å ha blitt utsatt for vold på arbeidsplassen.

Så langt i år har elleve personer som jobber i helsesektoren her i landet fått alvorlige skader som følge av voldshendelser på jobb.

– Ni av ti har fokus på vold

Utviklingen skaper bekymring og Arbeidstilsynet ser alvorlig på voldsstatistikken. De gjorde nylig tilsyn på en rekke utsatte arbeidsplasser og var fornøyd med hva de fant. Ni av ti arbeidsplasser innen helsesektoren jobber i dag systematisk for å forhindre vold og trusler på jobb.

Edle Utaker

FØLGER MED: Edle Utaker i Arbeidstilsynet mener alle arbeidsgivere må jobbe systematisk for å unngå voldshendelser.

Foto: NRK

– Mellom 25 og 35 prosent av alle sosionomer, sykepleiere og vernepleiere er utsatt for vold og trusler minst en gang i måneden. De forholder seg til pasientgrupper innen rus, psykiatri og demens og dette gjør dem ekstra utsatt, sier Edle Utaker i Arbeidstilsynet.

På Sanderud psykiatriske sykehus tas vold og trusler svært alvorlig. Ved Heggelunds avdeling innser de at det er umulig å sikre seg helt.

– I vår avdeling jobber vi kontinuerlig med forebygging og opplæring av personalet. Det er nok umulig å unngå voldshendelser, men det er viktig at vi holder dette tallet så lavt som mulig, sier enhetsleder Wenche Nordengen på Sanderud.

Tilpasser omgivelsene

For å få pasientene til å unngå voldsbruk, jobbes det mye med spesialtilpasset behandling på Sanderud.

– Det er alltid en årsak til at en pasient utagerer og det er vår jobb å finne ut hvorfor. Det fysiske miljøet pasienten skal inn i er viktig, og vi prøver å tilpasse omgivelsene best mulig for å hindre at voldshendelser oppstår, sier Nordengen.

Åshild Heggelund er for lengst lei av å gå hjemme og ser frem til å komme tilbake på jobb igjen. Hun er ofte innom for å snakke med kollegaene og er ikke redd for at nye voldsepisoder skal oppstå når sykemeldingen er over.

– Jeg kan jo ikke akkurat slå tilbake, så når noe slikt skjer må man jo bare minne seg selv på at de er syke, sier Heggelund.

Mange blir skadet mens de er på jobb

Flere saker fra Innlandet