Hopp til innhold

Jordmorutdannet uten norsk autorisasjon øyner nytt håp

LILLEHAMMER (NRK): Amerikanske Emily Stange har fått nytt håp om å få jordmor-autorisasjon i Norge, etter at en kvinne fra Buskerud fikk godkjent utdannelsen sin i dag.

Emily Stange fra Lillehammer - som i flere år har kjempet for å få godkjent sin jordmorutdanning fra hjemlandet USA - har fått nytt håp. Hun er bare en av mange amerikanere som har slitt med å få lov å jobbe i Norge, og nå har en av dem hun har kjempet sammen med vunnet fram.

I snart fire år har Emily og familien kjempet for å få hennes amerikanske jordmorutdannelse godkjent av helsemyndighetene. I dag ble det kjent at venninnnen, Lene Rønnesby Oglesby på Kongsberg, fikk godkjent sin utdanning etter å ha ventet i tre og et halvt år. Det gir Emily et nytt håp.

– Klart jeg håper nå, men jeg må være forsiktig fordi hjertet mitt har blitt knust flere ganger i løpet av de fire årene saken har versert, sier småbarnsmoren.

NRK møtte i formiddag en strålende Emily midt i lunsjtida i en kafe på Lillehammer. Der har hun jobbet det siste året.

– Det har vært en fin jobb, jeg har fått støtte fra mange, men jeg vil helst jobbe på sykehus og ta imot barna. Nå håper jeg at jeg endelig får muligheten til det, sier en glad Emily.

Kjenner mange i samme situasjon

Emily har seks forskjellige jevngodhetsvurderinger fra ulike høgskoler i Norge. De har alle gått god for hennes amerikanske utdanning. Men Statens Autorisasjonskontor (SAK) har hele tiden hevdet at utdanningen ikke er like god som den norske jordmorutdannelsen.

Emily mener at hennes sak ligner mye på saken til Lene Rønnesby Oglesby. Lene har også sykepleierutdanning fra USA. De to kvinnene har hatt tett kontakt de siste årene.

– Jeg følte meg så alene i prosessen, så for meg har det vært viktig å ha kontakt med andre i samme situasjon. Nå kjenner jeg mellom 20 og 30 personer som har fått avslag fra SAK og Helsepersonellnemnda, sier Emily.

SAK: – Det er alltid en glede å innvilge

Det er SAK som behandler søknadene fra helsepersonell som ønsker å få godkjent utdannelsen sin i Norge. I dag forklarer de seg slik rundt at de har gitt Oglesby godkjennelse:

– Det er alltid en glede for SAK når vi kan innvilge en autorisasjon. Ikke alle når frem ved første søknad.

Direktøren for SAK, Anne Herseth Barlo innrømmer at systemet er komplisert.

– Det tar for langt tid fra søkeren legger inn en søknad til autorisasjon blir gitt. Men nå kommer det nytt regelverk, og det ser vi fram til, sier hun.

Flere saker fra Innlandet