NRK Meny
Normal

Elgkalven som ble reddet og sjarmerer alle

EIDSKOG (NRK): Lørdag ble en liten, forkommen hvit elgkalv reddet ut av ei myr i Eidskog i Hedmark. Den er en sjelden skapning og allerede i ferd med å bli en kjendis.

Elgkalv i Eidskog

KALVSJARMØR: Denne elgkalven sjarmerer alle, med sitt spinkle vesen og originale utseende. Siw Camilla Brenden, som driver med kjøttfe og har diverse andre dyr, gir her kalven råmelk.

Foto: Vera Wold / NRK

Siw Camilla Brenden har de siste dagene nærmest gått i ammetåke. Om natta ligger hun i høyet i utefjøset sammen med en liten, hvit elgkalv og gir den mat hver time.

– Nå gir jeg den råmelk fra ku, sier Brenden til NRK, mens hun ser på kalven med kjærlighet i blikket.

Kalles for «prinsessa»

Elgkalv

ANNERLEDES: Den lille elgkalven har med sitt spesielle utseende fått mange beundrere.

Foto: Vera Wold / NRK

Venninnen Anne Bohemia-Sinklair er også helt sjarmert av den vesle elgen, hvit med brune flekker og lyseblå øyne, som hun kaller Prinsessa. Og hun elsker det høyst originale utseendet.

– Ja, det er vel derfor den har blitt en liten kjendis også. Og så er det jo en ekstra søt historie med denne, at den satt fast i myra. Så den er en spesiell kalv.

Det var nemlig sønnen til Siw Camilla som fant kalven, da han gikk gikk skogstur med en kamerat. Den hvite elgkalven lå på et myrhull med vann, og var skikkelig nedkjølt. De to guttene bestemte seg for å løfte den lille kalven opp på fast grunn, og fikk tørket og varmet den, så den kom seg litt.

I Eidskog i Hedmark

(Video: Einar Langholen-Schulstad)

Viltnemnda skeptisk

Siw Camilla Brenden og Anne Bohemia-Sinklair kom så til myra, og var der i to og en halv time før de bestemte seg for å ta elgkalven med hjem.

Viltnemnda i Eidskog kom også for å se på kalven ute i skogen. Aller helst ville de ha sett på tilstanden en gang til før den ble tatt med til gården, sier Julie Finsrud Lande ved landbrukskontoret i Eidskog:

– I utgangspunktet er det jo forbudt å ta inn ville dyr. Så når de allerede hadde gjort det er det begrenset hva man kan gjøre. Da har man to valg, gi den et nytt liv i en dyrepark eller lignende, eller avlive. For det vil ikke fungere å sette den ut igjen.

Elgkalv i Eidskog

OMSORGSDUO: Siw Camilla Brenden og Anne Bohemia-Sinklair tar vare på elgkalven, og matmor Siw Camilla går nærmest rundt i ammetåke i disse dager.

Foto: Vera Wold / NRK

Hjertet sa ja

Men de to kvinnene som danner kalvens nærmeste «omsorgskomité» er ikke i tvil om at de gjorde rett:

– Ifølge hjertet var det riktig, ja. Jeg hadde ikke klart å la den ligge og dø for seg selv, sier Siw Camilla Brenden.

– Jeg følte det samme, den var skikkelig dehydrert og tørr i munnen, og den klarte ikke å løfte hodet, sier Anne Bohemia-Sinklair.

Hva skjer videre nå?

Nå skal vi fore den opp og vente til den blir skikkelig sterk. Og så venter vi på svar om at Langedrag dyrepark kan ta imot den.

Enn så lenge er iallfall den originale kalven i kjærlige hender.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Adam Douglas klar for Nobelkonsert

  Stjernekamp-vinneren Adam Douglas stepper inn for britiske RØMANS på kort varsel og skal spille sammen med Matoma fra Flisa på kvelden Nobel fredspriskonsert.

  Adam Douglas i finalen i Stjernekamp
  Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
 • E6 Dombås delvis stengt

  Nordgående løp på E6 mellom Dombås og Dovre er stengt på grunn av et trafikkuhell nederst i Dombåsbakkene. Det er ikke meldt om personskade. Det er svært glatt på stedet og strøbil og bergingsbil er på veg.

 • Nekter å betale avgift

  Hver fjerde hytteeier nekter å betale den omstridte serviceavgiften i Ringsakfjellet til grunneier Pihl AS, skriver Hamar Arbeiderblad. Leder Jan Ove Holmen i Sjusjøen vel mener dette er et sterkt signal. Styrer i Pihl, Per Fineid sier de kommer til å purre og deretter sende saken til inkasso om nødvendig.

  Hyttefelt på Sjusjøen
  Foto: Bjørn Opsahl