NRK Meny
Normal

Disse skal redusere antall ulykker

I dag ble de første av i alt 100 elggevirer langs riksvei 3 i Østerdalen avduket. Gevirene skal gjøre bilistene oppmerksomme på at de kjører i et område med mye elg.

Tanken bak elggevirene er å gi bilistene en stimuli som skjerper sansene og oppmerksomheten langs en riksvei som stort sett bare har skogutsikt å by på.

Man kan kanskje tro at det er en 1. april-spøk, men det er det slett ikke!

– I kampen mot ulykker så prøver vi å komme fram til nye gode trafikksikkerhetstiltak. Det er ikke så lett. Her har vi et eksempel på et godt og kreativt tiltak som ikke koster for mye, sier sjef for trafikksikkerhetsseksjonen i Statens vegvesen, Kjell Seim.

Skal vekke folk

Dette er en del av Forsknings- og utviklingsprosjektet «Trafikantens opplevelse». Fra før er det plassert store elgmalerier på 3 ganger 2 meter i jernbaneunderganger mellom Stor-Elvdal og Rendalen.

Elggevirer langs riksvei 3

Elggevirene skal gjøre bilistene mer oppmerksomme.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Gevirene som nå settes opp har en bredde på to meter, og er i sterke klare farger. Noen av gevirene har også lys innebygd slik at de skal være synlig hele døgnet.

Elgkunsten skal bedre trafikksikkerheten, håper vegvesenet. De tror kunsten har to effekter.

– For det første er den en påminnelse til trafikantene om at det er mye elg i området, så de må ikke kjøre for fort. For det andre skal det være en så stor opplevelse å se disse her at man ikke sovner så lett bak rattet.

Fem omkommer hvert år

Det er kunstnerne Inge Iversen og Linda Bakke som står bak elggevirene. Planen er at alle de 100 gevirene skal være montert i løpet av våren og sommeren.

Bakgrunnen for prosjektet er at alt for mange dør eller blir skadd i trafikken på riksvei 3. I snitt blir fem mennesker drept, åtte hardt skadd og 55 lettere skadd hvert år.

Statens vegvesen samarbeider med blant annet Fylkesmannen i Hedmark og kommunene langs riksvei 3 om kunstprosjektet.

Se Tv-saken her:

Video Elggevir skal vekke bilister

SI DIN MENING!

 • Vil elggevir langs vegen gjøre deg mer våken som bilist?

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Kritisk til felles barnevern

  Kommunestyret i Nordre Land sa i kveld ja til å utrede muligheten for å samarbeide med Gjøvik om barneverntjenesten.. Flere politikere argumenterte på kommunestyremøte tirsdag kveld for at nærheten til brukerne kan forsvinne ved en felles tjeneste.

  Kommunestyremøte i Nordre Land
  Foto: Line Fosser Vogt / NRK
 • Trafikkproblemer i Hunndalen

  I rundkjøringa mellom Fagernesveien og Raufossveien i Hunndalen, vest for Gjøvik, har det vært et trafikkuhell. I tillegg har et vogntog fått motorstopp. Dermed er det en del trafikale problemer i området, melder politiet. Bilberger er på veg.

 • Overvåkingskameraer tillatt

  Ringsaker Almenning har fått medhold fra Datatilsynet i at det er lov til å ha overvåkingskameraer i inn- og utkjøring i Natrudstilen, skriver Ringsaker Blad. Begrunnelsen er hærverk på bomkasser og å forebygge innbrudd i hus og hytter.