Hopp til innhold

Kan ha vært livreddende

En undersøkelse Statens vegvesen har gjort tyder på at elggevirene langs riksveg 3 i Østerdalen, har effekt.

Statens vegvesen stoppet flere hundre bilister på strekningen, og spurte dem om gevirene hadde en effekt. 83 prosent svarte at de legger merke til gevirene. Og 63 prosent mente det har en effekt.

– Vi er veldig glade for det. Det er noe vi har hatt stor tro på gjennom hele prosjektet vårt. Men det er alltid gøy å gå fra teori til praksis og se om det vi har tro på har noen virkning, sier Anne Helga Gaustad i Statens vegvesen.

– Stimuli

Mellom en halv og en million kroner har Statens vegvesen brukt på forskningsprosjektet. Tanken bak elggevirene er å gi bilistene en stimuli som skjerper sansene og oppmerksomheten.

De første gevirene ble avduket i april i fjor. Dette er en del av Forsknings- og utviklingsprosjektet «Trafikantens opplevelse».

– Vi mener elggevirene kan bryte opp monotonien som oftest kan oppfattes langs riksveg 3, sier Gaustad.

Ulykkestallene ned

Ulykkestallene er høye på strekningen, og det er mange utforkjøringer. Nå har antall ulykker og utforkjøringer gått ned. Om gevirene har æren for det, vet ingen.

– Det er vanskelig å si. Det er noe vi må synse på. Men siden folk svarer at de har fått økt oppmerksomhet i trafikken på grunn av dette, mener vi at vi kan ha forhindret at folk blir trøtte, sier Gaustad.

– Det blir en jevn puls på de inntrykkene du får, så du ikke skal rekke å bli trøtt igjen når du har kjørt over en lengre monoton strekning og sett mye gran- og furuskog.

35 nye

35 nye elggevir blir hengt opp seks steder mellom trøndelagsgrensa av Tynset i sommer.

– Det har med elgfaren å gjøre. men også at elgen er en stor del av stedsidentiteten i Østerdalen, på en positiv måte, sier Gaustad.

Flere saker fra Innlandet