Ny forskning ved Høgskolen i Hedmark viser at bly utgjør en stor helserisiko for de som spiser storviltkjøtt.
Fører til sjukdommer
Forsker Jon M. Arnemo har samla inn data fra seks tusen elg i Norge, Sverige og Finland. Han mener blymengden som sitter igjen i elgen er alarmerende.
– Det er flere gram i hver kule som blir igjen i kjøttet. Noen elger skytes jo med to, tre eller sju kuler og dermed er store deler av kjøttet forurensa med bly, sier han.
Ifølge Arnemo kan det være svært helsefarlig å spise storviltkjøtt med blyforgiftning.
– Man kan bli veldig sjuk, særlig psykisk. Man blir glemsk, kan få søvnproblemer og høyt blodtrykk. Alt dette kan i tillegg lett forveksles med andre sjukdommer, sier han.
LES OGSÅ:
Mattips for de vågale? Parisersmørbrød med elgkjøtt, eller ville hamburgere med sylta blomkål.
– Fullstendig ubegrunna frykt
Men ikke alle deler forskerens bekymring. Leder i Hedmark Jeger- og Fiskeforening, Bjørn Ness, mener forskeren overdriver helsefaren.
– Det er snakk om en prosent av ti gram som er forgifta. Vi snakker ikke akkurat om dødelige doser.
– Vi er glad for forskere som er bekymra for helsa vår, men dette er å etablere frykt hos folk som er fullstendig ubegrunna, sier Ness.
Men Arnemo står på sitt. Han tror forskninga vil endre folks holdninger.
– Denne kunnskapen vil gjøre at folk frivillig går over til andre alternativer.
LES OGSÅ:
Si din mening om saken!