Hopp til innhold

Elgen er helsefarlig

– Storviltjegere bør bytte ut blykulene med andre alternativer, sier forsker som mener storviltkjøtt inneholder alarmerende mengder bly.

Elg

Elgkjøttet er ifølge ny forskning full av bly, noe forsker Jon M. Arnemo mener er svært helsefarlig.

Foto: Rainer Prang / NRK

Ny forskning ved Høgskolen i Hedmark viser at bly utgjør en stor helserisiko for de som spiser storviltkjøtt.

Fører til sjukdommer

Forsker Jon M. Arnemo har samla inn data fra seks tusen elg i Norge, Sverige og Finland. Han mener blymengden som sitter igjen i elgen er alarmerende.

– Det er flere gram i hver kule som blir igjen i kjøttet. Noen elger skytes jo med to, tre eller sju kuler og dermed er store deler av kjøttet forurensa med bly, sier han.

Ifølge Arnemo kan det være svært helsefarlig å spise storviltkjøtt med blyforgiftning.

– Man kan bli veldig sjuk, særlig psykisk. Man blir glemsk, kan få søvnproblemer og høyt blodtrykk. Alt dette kan i tillegg lett forveksles med andre sjukdommer, sier han.

LES OGSÅ:

Færre kvinnelige jegere

Fargelaus elgfargelegging

Mattips for de vågale? Parisersmørbrød med elgkjøtt, eller ville hamburgere med sylta blomkål.

– Fullstendig ubegrunna frykt

Men ikke alle deler forskerens bekymring. Leder i Hedmark Jeger- og Fiskeforening, Bjørn Ness, mener forskeren overdriver helsefaren.

– Det er snakk om en prosent av ti gram som er forgifta. Vi snakker ikke akkurat om dødelige doser.

– Vi er glad for forskere som er bekymra for helsa vår, men dette er å etablere frykt hos folk som er fullstendig ubegrunna, sier Ness.

Men Arnemo står på sitt. Han tror forskninga vil endre folks holdninger.

– Denne kunnskapen vil gjøre at folk frivillig går over til andre alternativer.

LES OGSÅ:

Skjøt elg for å betale gjeld

Si din mening om saken!