NRK Meny
Normal

Elever støtter lærerstreiken

– Vi krever en verdig arbeidstidsavtale klar til skolestart, sier lederen i Elevorganisasjonen i Hedmark.

Elevene støtter lærerstreiken

Joakim Marthinsen fra Elevorganisasjonen i Oppland (t.v.) og Tom Scott Unneberg Nielsen fra Elevorganisasjonen i Hedmark støtter lærernes streik.

Foto: Yngve Horvei

Elevorganisasjonene i Hedmark og Oppland forstår godt hvorfor lærerne streiker.

– Avtalen om lærernes arbeidstid er ikke god nok. Den gir ikke lærerne rom til å tilpasse undervisningen til den enkelte klassen, sier lederen i Elevorganisasjonen i Hedmark, Tom Scott Unneberg Nielsen.

Trapper opp ved skolestart

Fra 1. juli går mange lærere ut i streik. Grunnen til det er at det er stor misnøye med avtalen som ble inngått mellom Unio og KS. Avtalen har vakt reaksjoner, og mange lærere er motstandere av innholdet i den nye arbeidstidsavtalen.

Avtalen innebærer at lærerne blir pålagt å være på skolen 7,5 timer hver dag i løpet av arbeidsuka og at rektorene får større styring med lærernes arbeidstid. I tillegg omfatter meklingsresultatet «ordinære» poster, som et lønnstillegg på drøyt 3,3 prosent.

I uravtemmingen har lærerne fått si sin mening om avtalen, og 73 prosent av lærerne som stemte stemte nei til avtalen med KS.

Det er lærere som er organisert i Utdanningsforbundet som går ut i streik.

– Vi kjører en liten streik gjennom sommeren, og så trapper vi kraftig opp fra skolestart, sier Ragnhild Lied, leder i Utdanningsforbundet.

Skolestarten er viktig

Dette bekymrer Elevorganisasjonen i Hedmark og Oppland. de synes det er viktig at streiken ikke går utover elevenes skolestart i august. De legger vekt på at skolestarten er en viktig tid for relasjonsbygging og trygghet.

– Vi støtter lærerne i den varslede streiken, men vi kan ikke risikere en amputert skolestart. Det er noen av de viktigste dagene i skoleåret, og legger til rette for sosial trygghet og en god start på året, sier leder i Elevorganisasjonen i Oppland, Joakim Marthinsen.

Aldri vært så stor oppslutning

Monica Engen er hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet i Lillehammer. Hun forteller at det aldri har vært så stor oppslutning blant medlemmene som det var ved uravstemmingen.

– Det har vært en formidabel oppslutning. Aldri før har det vært en så stor oppslutning ved an uravstemming. Så nå har medlemmene våre talt og det blir streik, sier Engen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Brann i Storgata

    Det brenner i en garasje sør i Storgata i Lillehammer. Brannvesenet er i gang med slukking og har kontroll på brannen, ifølge politiet. Det skal ikke være fare for spredning, men fem personer i nabohuset måtte gå ut på grunn av røyk fra brannen.

  • Svele fortsetter i Storhamar

    Mia Svele har skrevet en ny kontrakt med Storhamar Håndball. Ungdomslandslagsspilleren har signert en ny toårskontrakt med klubben.

  • Tatt med narkotika

    En person er innbrakt til politiet i Lillehammer mistenkt for bruk og besittelse av narkotika. Person ble tatt ved skysstasjonen, og vedkommende skal ha erkjent forholdet.