Elever støtter lærerstreiken

– Vi krever en verdig arbeidstidsavtale klar til skolestart, sier lederen i Elevorganisasjonen i Hedmark.

Elevene støtter lærerstreiken

Joakim Marthinsen fra Elevorganisasjonen i Oppland (t.v.) og Tom Scott Unneberg Nielsen fra Elevorganisasjonen i Hedmark støtter lærernes streik.

Foto: Yngve Horvei

Elevorganisasjonene i Hedmark og Oppland forstår godt hvorfor lærerne streiker.

– Avtalen om lærernes arbeidstid er ikke god nok. Den gir ikke lærerne rom til å tilpasse undervisningen til den enkelte klassen, sier lederen i Elevorganisasjonen i Hedmark, Tom Scott Unneberg Nielsen.

Trapper opp ved skolestart

Fra 1. juli går mange lærere ut i streik. Grunnen til det er at det er stor misnøye med avtalen som ble inngått mellom Unio og KS. Avtalen har vakt reaksjoner, og mange lærere er motstandere av innholdet i den nye arbeidstidsavtalen.

Avtalen innebærer at lærerne blir pålagt å være på skolen 7,5 timer hver dag i løpet av arbeidsuka og at rektorene får større styring med lærernes arbeidstid. I tillegg omfatter meklingsresultatet «ordinære» poster, som et lønnstillegg på drøyt 3,3 prosent.

I uravtemmingen har lærerne fått si sin mening om avtalen, og 73 prosent av lærerne som stemte stemte nei til avtalen med KS.

Det er lærere som er organisert i Utdanningsforbundet som går ut i streik.

– Vi kjører en liten streik gjennom sommeren, og så trapper vi kraftig opp fra skolestart, sier Ragnhild Lied, leder i Utdanningsforbundet.

Skolestarten er viktig

Dette bekymrer Elevorganisasjonen i Hedmark og Oppland. de synes det er viktig at streiken ikke går utover elevenes skolestart i august. De legger vekt på at skolestarten er en viktig tid for relasjonsbygging og trygghet.

– Vi støtter lærerne i den varslede streiken, men vi kan ikke risikere en amputert skolestart. Det er noen av de viktigste dagene i skoleåret, og legger til rette for sosial trygghet og en god start på året, sier leder i Elevorganisasjonen i Oppland, Joakim Marthinsen.

Aldri vært så stor oppslutning

Monica Engen er hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet i Lillehammer. Hun forteller at det aldri har vært så stor oppslutning blant medlemmene som det var ved uravstemmingen.

– Det har vært en formidabel oppslutning. Aldri før har det vært en så stor oppslutning ved an uravstemming. Så nå har medlemmene våre talt og det blir streik, sier Engen.