NRK Meny

Elendig brannsikkerhet i fjellet

Utbyggingen av hytter og leiligheter i fjellet har gått så fort at det er fare for liv og helse på grunn av dårlig brannsikkerhet.

Artikkelen er flere år gammel.

Det sier brannsjef i Midt-Gudbrandsdal Brannvesen, Tore Hagen.

Han kritiserer politikere for å overse problemet, og vil bringe saken inn for Direktoratet for samfunns-sikkerhet og beredskap.

Hagen mener at det f.eks. må stilles krav om sprinkleranlegg i høystandard-hytter.

 

Press mot utbyggingspolitikerne

Utspillet kommer samtidig med at politikerne i Ringebu nå går inn i siste fase for å avgjøre om det omstridte Krystallen-prosjektet skal utbygges. Torsdag sa teknisk sjef i Ringebu at tempoet i prosjektet var så høyt at man risikerte dårlige løsninger innenfor vann, veg og kloakk.

Når brannsjefen også velger å kritisere tempoet i utbyggingen i fjellet, er det klart at presset øker mot politikere som ønsker en rask utbygging.

Flere fjellområder

- Dette gjelder ikke bare Kvitfjell. Det gjelder også Kvamsfjellet, Gålå og Venabygdsfjellet. Det er altfor lang kjøretid til disse områdene, og det er klart at dette setter liv og helse i fare.

Bringer saken inn for Direktoratet

- Når Direktoratet for Samfunnsikkerhet og beredskap kommer på besøk her, skal jeg bringe dette inn for dem, og spørre om politikerne har anledning til å nedprioritere dette så sterkt. Vi har gjentatte ganger påpekt dette i våre uttalelser til reguleringsplaner.

- Men hva mener du bør gjøres?

- Jeg mener det bør stilles krav om f.eks. sprinkleranlegg i høystandard-hytter. Videre er det mulig å ha enkle brannstasjoner flere steder, som kan bemannes i de travleste periodene. Men det er klart at dette koster penger.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND