NRK Meny
Normal

Fikk beskjed om at de ikke får dusje i jula

Brukerne av hjemmesykepleien i Nord-Fron har fått beskjed om at de ikke får hjelp til å dusje i jula. Men kommunen sier eldre og funksjonshemmede i kommunen skal bli rene til jul.

dusj2

JULEFRED I DUSJEN: «Det vil ikke bli tilbudt hjelp til dusj fra og med 23. desember til og med 1. januar», skriver hjemmesykepleien i Nord-Fron kommune til de eldre og funksjonshemmede.

Foto: Erlend Moe / NRK

Det var Dagbladet.no som først skrev om saken i dag.

Det vil ikke bli tilbudt hjelp til dusj fra og med 23.desember til og med 1.januar.

Informasjonsskriv fra Nord-Fron kommune til brukerne av hjemmesykepleien

I et skriv pyntet med en julenisse, får brukerne av den kommunale hjemmesykepleien i kommunen i Gudbrandsdalen beskjed om at de kan glemme å dusje i julehøytida. De ti dagene mellom lille julaften og første nyttårsdag blir det ikke tilbudt hjelp til å dusje.

Mange av brukerne av hjemmehjelpen har fast dusjedag en gang i uka. For dem som har tirsdag, onsdag eller torsdag som deres dag, kan det ut fra det som står i skrivet gå tre uker fra de får dusjet, fra uka før jul til uka etter nyttår.

– Nei, nei. Det blir ikke slik i praksis. Hvis en leser det helt bokstavelig, ser jeg at det kan oppfattes slik, men det er ikke det som er realiteten, sier ordfører Olav Røssum.

Lavere bemanning i jula

Olav Røssum

ALLE FÅR: Ordfører Olav Røssum (Sp) sier ordlyden i informasjonsskrivet til de eldre var uheldig, og at alle som vil skal få dusje.

Foto: Fredrik Solbu Jullumstrø / NRK

Ordføreren sier bemanningen er lavere i høytiden, og at de derfor må gjøre noen tilpasninger, og at noen må vente litt i forhold til den vanlige dusjdagen.

– Det kan bli noe mindre dusjing, men det er etter avtale. Det blir tilpassa den enkelte og alle som har behov for dusj får det.

Hjemmesykepleien i Nord-Fron har 127 brukere, både funksjonshemmede og eldre. Hvor mange av disse som har behov for hjelp med å dusje, har ikke ordføreren oversikt over.

– Det er ikke slik at folk ikke skal bli reine til jul, men vi må ta selvkritikk på at det i dette skrivet ser ut til at det er strengere enn det er i virkeligheten, sier virksomhetsleder Åste Ringen Sandbu.

Hun sier de ikke har fått noen klager eller henvendelser på praksisen før Dagbladet tok opp saken.

– Dette innebærer ikke noen endringer i forhold til tidligere år, sier virksomhetslederen.

Dusj
Foto: Erlend Moe / NRK