NRK Meny
Normal

Trener seg opp til å bli gammel

Amund Redvaldsen i Gausdal er 87 år gammel - og glad i å trene. Det er lurt, for mange eldre vil få et bedre liv dersom de trener.

Det sier eldreforsker Øyvind Nøhr ved Høgskolen i Lillehammer.

Eldre bruker halvparten av alle helsetjeneste-ressursene her i landet, og mye av dette skyldes inaktivitet og mangel på fysisk trening.

For det går faktisk an å trene seg opp til å bli gammel.

Amund Redvaldsen (87) trener hver dag
Foto: Øystein Skotte / NRK

Går hver dag

87 år gamle Amund Redvaldsen i Gausdal er glad i å trene. Hver dag går han mellom en halv time og tre kvarter.

- Alt etter hvor fort jeg går, sier Redvaldsen. Før bodde han slik  til at det var vanskelig å komme seg ut,  men i fjor sommer kom han til Follebutunet sjukeheim. Ette det har han gått tur neste  hver dag, og han har vært frisk.

- Jeg kjenner det på pusten, og jeg kjenner det på beina. Og jeg har ikke vært hos lege siden, sier han.

Trenger trening 

Øyvind Nøhr er eldreforsker på Høgskolen i Lillehammer. Han slår fast at eldre trenger å trene for å holde seg friske - og for å få et bedre liv.

- Sjøl om ikke alt kan forebygges vil nok mange eldre oppleve at de vil få et bedre liv dersom de trener regelmessig, si en halvtime fire-fem ganger i uka, sier Nøhr.

Og trening kan være en spasertur, det å leke med barnebarna, plukke multe...alt hjelper bare du ikke er inaktiv.

Jevnlig trening er ingen garanti for å holde seg frisk, understreker eldreforsker Øyvind Nøhr, men den som er inaktiv blitr lettere sjuk.

Bedre humør

- Vi merker de blir i bedre humør, sier Inger Ellen Walhovd.  Hun er leder på Follebutunet i Gausdal., og er opptatt av at de eldre SKAL trene og være i ativitet - på det nivået som passe den enkelte.

- I ytterste konsekvens kan det jo være at de klarer å bruke vaskekluten og vaske seg. Det kan være en stor aktivitet for noen. Andre kan klare å bruke rullator og komme seg rundt.

Trening kan dessuten være moro:

- Det er dans hver onsdag, smiler Amund Redvaldsen

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND