NRK Meny
Normal

Fortsatt flom- og jordskredsfare i Innlandet

Store nedbørsmengder natt til mandag og mulig regnvær utover dagen gjør at flom- og skredvarsel for Hedmark og Oppland opprettholdes, men nedgraderes til gult nivå.

Flom i Hamar

Bilder fra flom i Hamar etter uvær og store nedbørsmengder tidligere i sommer.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) har vurdert faren til gult aktsomhetsnivå for både Hedmark og Oppland inntil videre. Dette betyr at faren for jordskred og flom fortsatt er til stede.

– Etter samtale med meteorologene, forventer vi nå en periode med mye nedbør i løpet av mandag ettermiddag og kveld. Derfor opprettholder vi gult aktsomhetsnivå. Vi er usikre på hvor lenge bygene vil vare, men vurderer flom- og skredfaren forløpende, sier Inger Karin Engen, vakthavende hydrolog ved Flomvarselet i NVE.

NVE forventer ingen dramatisk økning av vannføringen i større elver, mens mindre elver og bekker er utsatt. Hedmark og grensetraktene antas å få den største nedbørsmengden.

Fordrer tiltak

Bratte skråninger, bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt, sammen med dalfører med tidligere registrerte skred. Ved gult aktsomhetsnivå anbefales forebyggende tiltak, som rensing av dreneringsveier i utsatte områder.

Les også: Dette betyr gult varsel

Les også: Varsler jordskredfare i Hedmark og Oppland

Spår fortsatt regnvær utover dagen

YR melder om regn- og tordenvær i Lillehammer og Gjøvik i dag, og regn i Øyer. I Hedmark er det meldt tungt regnvær og tordenvær i Kongsvinger, moderat regn og torden i Brumunddal og Moelv, og lett regn og torden på Hamar, Stange og Våler.

Uvær har allerede skapt problemer for store deler av Østlandet i løpet av søndag kveld, med strømbrudd og tidvis stans i flytrafikk.

Les også: Ekstremvær skapte problemer på Østlandet

Les også: Flomkaos på Lillehammer