NRK Meny
Normal

Fortsatt flom- og jordskredsfare i Innlandet

Store nedbørsmengder natt til mandag og mulig regnvær utover dagen gjør at flom- og skredvarsel for Hedmark og Oppland opprettholdes, men nedgraderes til gult nivå.

Flom i Hamar

Bilder fra flom i Hamar etter uvær og store nedbørsmengder tidligere i sommer.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) har vurdert faren til gult aktsomhetsnivå for både Hedmark og Oppland inntil videre. Dette betyr at faren for jordskred og flom fortsatt er til stede.

– Etter samtale med meteorologene, forventer vi nå en periode med mye nedbør i løpet av mandag ettermiddag og kveld. Derfor opprettholder vi gult aktsomhetsnivå. Vi er usikre på hvor lenge bygene vil vare, men vurderer flom- og skredfaren forløpende, sier Inger Karin Engen, vakthavende hydrolog ved Flomvarselet i NVE.

NVE forventer ingen dramatisk økning av vannføringen i større elver, mens mindre elver og bekker er utsatt. Hedmark og grensetraktene antas å få den største nedbørsmengden.

Fordrer tiltak

Bratte skråninger, bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt, sammen med dalfører med tidligere registrerte skred. Ved gult aktsomhetsnivå anbefales forebyggende tiltak, som rensing av dreneringsveier i utsatte områder.

Les også: Dette betyr gult varsel

Les også: Varsler jordskredfare i Hedmark og Oppland

Spår fortsatt regnvær utover dagen

YR melder om regn- og tordenvær i Lillehammer og Gjøvik i dag, og regn i Øyer. I Hedmark er det meldt tungt regnvær og tordenvær i Kongsvinger, moderat regn og torden i Brumunddal og Moelv, og lett regn og torden på Hamar, Stange og Våler.

Uvær har allerede skapt problemer for store deler av Østlandet i løpet av søndag kveld, med strømbrudd og tidvis stans i flytrafikk.

Les også: Ekstremvær skapte problemer på Østlandet

Les også: Flomkaos på Lillehammer

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • NSB-kritikk på grunn av fulle tog

    Passasjerer kritiserer NSB etter at 1507-toget Lillehammer-Oslo var stappfullt fordi fem av ti vogner måtte settes inn på en annen strekning med driftsproblemer. Pressetalsperson Åge-Christoffer Lundeby i NSB erkjenner at de burde satt inn busser.

  • Fire domfelt etter tjuveri i Skåbu

    Tre av de fire rumenerne som ble pågrepet med tjuvgods i Skåbu i november, er dømt til fengsel i ti måneder. Den siste og yngste av dem idømmes ni måneders fengsel. Det skriver Dølen(abonnement). Alle fire får 50 dager i varetekt trukket fra dommen.

  • Utmerkelse til Heidal Ysteri

    Heidal Ysteri fikk utmerkelsen Norsk Spesialitet fra Matmerk i dag. Det var landbruksministeren som delte ut prisen under Grüne Woche i Berlin. Ysteriet får heder for rømmegrøt, prim og brunost produsert i Heidal.