NRK Meny

Eks-politimann dømt til fengsel for å ha flyttet skutt ulv

En pensjonert politimann fra Sør-Østerdal er dømt til 16 dagers fengsel og mister jaktretten i ett år etter at han hjalp en mann med å flytte en ulovlig skutt ulv.

Pensjonert politimann tiltalt for ulvefrakt

Aktor, førstestatsadvokat i Økokrim, Tarjei Istad, og mannens forsvarer Helge Hartz i samtale under rettssaken.

Foto: Arne Trolldalen

Artikkelen er mer enn to år gammel.

Han ble først dømt i Sør-Østerdal tingrett, men anket saken til Eidsivating lagmannsrett. De opprettholder fengselsstraffen fra tingretten, men har skjerpet dommen ved å frata mannens rett til å jakte i et år.

– Uskikket til å drive jakt

I dommen fra lagmannsretten står det: «Ved å skjule den ulovlige fellingen, har siktede vist at han er uskikket til å drive med jakt.»

Mannen i 60-årene har erkjent straffskyld, men forklarte i retten at han fikk panikk da han så ulven og hjalp til med å flytte den, noe han angrer sterkt på.

Bakgrunnen for saken var at den tidligere politimannen ble oppringt av en jaktkamerat som lurte på om han kunne komme og hente kameraten. Denne mannen er også tiltalt i den store ulvesaken fra Hedmark.

Lagmannsretten er delt i sitt syn på om mannen skal straffes med betinget eller ubetinget fengsel. Flertallet mener at det er formildende at mannen kom uforvarende opp i en situasjon der han følte press og fikk panikk.

Samtidig mener flertallet at han hadde tid til å overveie og vurdere situasjonen og konsekvensen av å handle slik han gjorde.

– Fikk panikk

Da politimannen kom til møteplassen, viste kameraten frem tre rever og en ulv han hadde skutt. Dermed endte eks-politimannen med å flytte ulven i sin bil til en koie i nærheten.

I lagmannsretten forklarte mannen at han fikk panikk, og sa ja til å flytte ulven noe han angrer sterkt på. Han la kortene på bordet etter at politiet fant et bilde på telefonen til mannen som skjøt ulven.

Der kan man så ulven henge på koieveggen, med eks-politimannens bil i bakgrunnen. Politiet aksjonerte kort tid etter at ulven ble skutt og pågrep 47-åringen som skjøt ulven. Ulven ble da også funnet.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND