NRK Meny
Normal

Jubler for at Edsberg slipper å betale bompenger

I går ble det klart at beboerne på Edsberg slipper å betale bompenger, fordi bomstasjonen på nye E16 flyttes fra Øiset til Fulu. – Dette er en gledens dag, sier ordfører i Kongsvinger.

Bompengeskilt

Flere bomstasjoner på nye E16 sør i Hedmark har skapt frustrasjon blant flere beboere. Nå slipper Edsberg unna bomstasjonen.

Foto: NRK

Det er nye bomstasjoner på nye E16 sør i Hedmark som har skapt frustrasjon og sinne hos beboere i Edsberg i Kongsvinger og Galterud i Sør-Odal.

Begge tettstedene må kjøre gjennom bomstasjoner sjøl om de ikke kommer til å bruke den nye E16 for å komme seg til Kongsvinger, jobb eller skole.

– Veldig bra

På Galterud regnet man seg fram til at en gjennomsnittsfamilie måtte betale 50 000 kroner i året i bompenger for en europavei de ikke kommer til å bruke.

Saken har skapt stort engasjement, og i går ble det klart at Samferdselsdepartementet har bestemt at bomstasjonen skal ligge på Fulu, og ikke Øiset. Noe som betyr at beboerne i Edsberg slipper unna bomstasjonen.

Høyre-ordfører i Kongsvinger

Ordfører i Kongsvinger, Øystein Østgaard.

Foto: Bjørn Anders Sørli/Nrk

– Dette er veldig bra. Mitt ønske er jo at Kongsvingers egne borgere skal betale bomavgift for en vei de ikke bruker. Nå har Samferdselsdepartementet ved statssekretæren sørget for at bomstasjonen blir flyttet dit vi ønsker. Dette er nok beboerne i Edsberg glade for, sier ordfører i Kongsvinger, Øystein Østgaard.

Veien fram mot flytting av bomstasjonen har vært lang og kronglete. I utgangspunktet ble det vedtatt at bomstasjonen skulle ligge på Øiset, men man så at den plasseringen var upraktisk og trolig en dyrere løsning enn å legge stasjonen på Fulu.

Vinglete

Etter en henvendelse fra Statens vegvesen vedtok fire kommunestyrer og to fylkesting at bommen skulle ligge på Fulu. Men så snudde vegvesenet og ville likevel legge bomstasjonen på Øiset.

– Det går jo ikke an. Jeg reagerte sterkt på den vinglingen den gangen. Det medfører at man får dårlig tillit etaten i det hele tatt, sier ordfører Østgaard.

Dermed begynte man å snu seg mot politikerne i håp om at de kunne endre flyttingen. En av dem som har vært sterkt engasjert i saken er stortingsrepresentant for Frp Hedmark, Tor Andre Johnsen.

– Vi har jobbet lenge for å få en fornuftig løsning på denne saken, så nå er vi fornøyd. Dette er veldig gode nyheter.

– Lyttet til lokaldemokratiet

Da saken var oppe i fylkestinget i Hedmark i fjor sommer stemte han for første gang for en bomstasjon, og den ville han ha på Fulu.

Tor Andre Johnsen

Tor Andre Johnsen er fornøyd med at bommen flyttes til Fulu.

Foto: Linda Vespestad / NRK

– Og så kommer vegvesenet etterpå og vil ha bomstasjonen tilbake til Øiset. Skal man få litt forståelse, respekt og oppfattes som seriøs blant folk så kan man ikke bare flytte bommer fram og tilbake. Det er bare en provokasjon, sier Johnsen.

Johnsen sier at en av hovedargumentene som er brukt overfor statssekretær i Samferdselsdepartementet Bård Hoksrud er nettopp det at fire kommunestyrer og to fylkesting stemte for Fulu.

– I går informerte Hoksrud oss om at nå skjærer regjeringen igjennom og lytter til lokaldemokratiet og lar bommen stå på Fulu, sier Johnsen.

Jobber for Galterud

Nå startet kampen for beboerne i Galterud som også får en bomstasjon de må passere sjøl om de ikke kommer til å bruke nye E16.

– Vi tar en sak om gangen, så nå har vi holdt trykket oppe på Fulu/Øiset og fått løst den saken. Så nå flytter vi fokus over til Galterud. Jeg er positiv til at vi skal få til en god løsning der også.

Han sier det er vanskelig å love når det kommer en løsning på Galterud, men håper at det kan skje noe i løpet av sommeren.