NRK Meny
Normal

Sambandsutgifter vil skyte i været

Overgangen til digitalt nødnett vil bli dyrt for kommunene – for noen vil utgiftene til samband tidobles. Og det er de små kommunene som blir hardest rammet.

Nytt nødnett Nedre Romerike legevakt

Innføring av nødnettet vil føre til tidobla driftskostnader i mange kommuner

Foto: Ketil Kern / NRK

I løpet av 2013 skal det digitale nødnettet innføres i Hedmark og Oppland.

Men moderne utstyr til politi, brann og helsevesen vil koste – og for mange kommuner vil utgiftene bli mangedoblet.

Driftskostnadene tidobles

I dag foregår kommunikasjonen ved Ringsaker brannvesen på den gamle, analoge måten, og koster om lag 40 000 kroner i året å drifte. Men ved innføringen av digitalt nødnett vil driftskostnadene tidobles

– I løpet av et helt år vil det koste en halv million kroner ekstra per år med tilsvarende antall radioer som vi har i dag, opplyser brannsjef Rangar Sund.

Med innføringen av digitalt nødnett må kommunen betale for bruk og leie av det digitale sambandsutstyret. Kostnaden av dagens sambandsutstyr er minimal for kommunene, så økningen i utgifter blir betydelig.

– Kostnaden blir mellom åtte og ti ganger så stor som i dag, sier brannsjef Geir Maller i Hedmarken brannvesen.

Han sier brannvesenet må betale 300 000 kroner i året for å bruke det digitale nødnettet, mens de i dag bruker kun 30 000 kroner i året til sambandsutgifter.

– Andre ting må vike

Det er kommunene som selv må finne midlene til økte utgifter til samband, og disse midlene må ofte tas fra andre poster i kommunebudsjettet.

Anita Ihle Steen

Ordfører Anita Ihle Steen sier kommunen m\å ta penger fra andre poster.

Foto: Frode Meskau / NRK

– Det vil bety mindre å rutte med andre steder, sier ordfører i Ringsaker, Anita Ihlen Steen.

Og etter det NRK erfarer vil særlig de små kommunene merke utgiftene til det digitale nødnettet – for eksempel en kommune som Etnedal, Opplands minste, med rundt 1400 innbyggere.

– I det foreløpige budsjettet ser det ut som vi får en kostnadsøkning på i overkant av 200 000 med nødnettet, sier rådmann i Etnedal, Kai Egil Bachér.

Han viser til at det digitale nødnettet vil koste en stor kommune som Drammen med over 60 000 innbyggere om lag 800 000 kroner årlig.

– Derfor er 200 000 kroner til nødnett et stort beløp for vår del. Så andre områder i kommunens tjenestetilbud må vike for at nødnettet skal inn, avslutter Bachér.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ber bøndene sjekke takene

  Landbrukssjefen i Ringsaker, Stein Inge Wien, ber bønder om å sjekke snømengdene på hustakene sine. Flere fjøstak i kommunen har kollapset denne vinteren, trolig på grunn av de store snømengdene. Senest mandag kollapset et fjøs med 150 kyr i Åsmarka.

 • Lillehammer vant

  I sluttspillet i hockey vant Lillehammer 3-5 borte over Sparta i den tredje kampen i semifinalen i kveld. Dermed leder Lillehammer 3-0 i kamper. Den første som vinner fire kamper, går videre til finalen.

  3. semifinale Sparta-Lillehammer
  Foto: Atle Svendsrud
 • Taket på klubbhus raste sammen

  Taket på klubbhuset til Næroset IL på Brufoss i Ringsaker har rast sammen, trolig på dagen i går. Den toetasjes bygningen som er satt opp på dugnad på 1970- og 80-tallet. – Jeg tror hele bygget blir totalskadd, sier Lennart Karlsen i Næroset IL.

  Taket på klubbhuset til Næroset IL rast sammen.
  Foto: Bjørn Ottar Torp