NRK Meny
Normal

Norges høyeste jordbæråker?

FOLLDAL (NRK): De er jordbærbønder der ingen skulle tru at det var lurt. 670 meter over havet dyrker de ferske bær langt utover høsten.

Gisela Voll og Asbjørn Nessa har ferske jordbær ei uke til.

Gisela Voll og Asbjørn Nessa har ferske jordbær ei uke til.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Asbjørn Nessa er som kjerringa mot strømmen. I fjellbygda Folldal har rogalendingen funnet både kjærligheten og sitt paradis. Og der vil han dyrke jordbær. Folldal er imidlertid en kommune der minusgradene har en lei tendens til dukke opp i flesteparten av årets måneder. Og jordbærplantene liker ikke minusgrader, iallefal ikke etter at blomstringa har begynt.

Norges høgeste jordbærfelt?

Passe modne jordbær i slutten av august.

Passe modne jordbær i slutten av august.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK
Smaker godt! Jordbær fra Folldal

Smaker godt! Jordbær fra Folldal

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

670 meter over havet ligger jordbæråkeren til Gisela Voll og Asbjørn Nessa. Nå i slutten av august er bærene modne og klare for markedet. Men utfordringer har de hatt også i sommer, i juni var det på det verste nede i 7 minus.

– Men vi har fiberduk, og den reddet flesteparten av blomstene fra å bli ødelagt, forteller Asbjørn Nessa.

Jærbuen Nessa har plukket jordbær siden 1986. Riktignok ikke i Folldal. Men da han flyttet dit ville han prøve om det ikke var mulig å dyrke fine bær der også. Nå har han og samboer Gisela en stor jordbæråker, og årets bær er han godt fornøyde med.

– Det er store, fine søte bær i år, og de er veldig gode på smak.

Gisela Voll og Asbjørn Nessa driver med jordbærproduksjon 675 meter over havet.

Færre skadedyr i fjellbygdene

Jordbærbøndene i Folldal synes det er veldig artig å få til produksjonen. Fordelen de har er at bærene i Folldal blir seinere modne enn andre steder, og dermed har de jordbær på markedet når produksjonen er over andre steder. Dessuten er bærproduksjonen i Folldal mindre utsatt for skadedyr og sopp, og bærene får bedre tid på seg til å utvikle smak.

I år blir det ferske bær til i begynnelsen av september.

Gisela Voll og Asbjørn Nessa i Folldal er fornøyde med årets bær. Nå planter de nye felt. Neste år blir det forhåpentligvis enda flere jordbær fra Folldal.