NRK Meny
Normal

Dyre malingsstrøk og lister

Dikterkongen Bjørnstjerne Bjørnsons rede pusses opp. Det er ikke billig butikk.

Aulestad, diktarheimen til Bjørnstjerne Bjørnson

Når Aulestad gård i Gausdal skal pusses opp gjøres ikke det med lommerusk. Her er prislappen på hele 48 millioner kroner.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Det holder nemlig ikke med et par malingsstrøk og noen nye lister når en av "de fire store" skal få renovert huset.

Når Aulestad gård i Gausdal skal pusses opp i sommer koster det 48 millioner kroner.

Si din mening lenger ned!

Tidkrevende arbeid

Det gamle hjemmet til Bjørnstjerne Bjørnson er freda av Riksantikvaren. Nettopp derfor blir det dyrt å pusse opp. For i tillegg til å pusse opp selve gården skal også alt orginalt innvendig tas vare på og settes i stand.

Kjell Marius Mathisen er arkitekt på Maihaugen og prosjektleder for renoveringen av Aulestad.

Han forstår godt at summen høres vel høy ut.

- Det skjønner jeg. Men alle som har vært inne og sett hva vi holder på med og hvordan vi jobber vil forstå hvorfor dette er tidkrevende arbeid, sier Mathisen.

Gamle skader

Inne i det gamle hovedhuset får man en liten anelse av pirkearbeidet som er i gang. En og en stokk skiftes ut, og enkelte stedet er det bare deler av stokkene som blir tatt bort. Dette gjør arbeidet enda mer tungvint.

Og skadene stammer helt tilbake fra da herr Bjørnson selv bodde her.

Aldri i vår villeste fantasi hadde vi trodd Aulestad skulle være i så dårlig stand. Skadene er fra helt tilbake på 1800-tallet.

Kjell Marius Mathisen, arkitekt og prosjektleder

I ferd med å rase sammen

Mathisen forteller videre at laftehodene og lafteknutene, der tømmeren møtes, satt løst på panelet. Med andre ord, veggene hang ikke sammen.

Aulestad var rett og slett i ferd med å rase helt sammen. Men er det likevel nødvendig å bruke så mye penger på å reparere noe som kanskje ingen vil se forskjell på?

- Vi driver med bevaring, ikke kopibygging. Å lage hus av isopor er ikke vårt fag, sier assisterende direktør hos Riksantikvaren, Sjur Helset.

Bevarer mer en bygget

Han påpeker også at det ikke bare er selve husene man er ute etter å bevare når freda bygninger renoveres.

- Vi må bevare håndverket og materialet for igjen å bevare bygningen, sier Helset.

Og de få som kan denne type arbeid lever livets glade dager nå. For i det siste har det blitt sprøyta masse penger inn i renovering.

Godt betalt

Og hvis du synes 48 millioner er mye, er prisen for å pusse opp for eksempel gamle Eidsvollbygningen fire ganger så høy.

Da kan man klø seg i huet og lure på om noen tar seg veldig mye betalt.

- Lønna er på vanlig tømrernivå, det er vel mer at det er tidkrevende arbeid som gjør det såpass kostbart, sier Mathisen.

Hva synes du om å bruke så mye penger på en "gammel" gård?

Bortkasta eller viktig?

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Trafikkuhell E6 ved Espa

  Det har vært et trafikkuhell på E6 ved Espa i retning mot Gardermoen. Det er redusert fremkommelighet. Nødetater er på veg

 • Juleribbe til innsatte i Nederland

  Kongsvinger fengsel lager juleribbe og sender til innsatte fra Norge som sitter i fengsel i Nederland. For tredje året på rad sikrer de at norske innsatte som soner i utlandet får juleribbe med sprø svor. Maten blir flysendt fra Gardermoen.

  Lager ribbe til fanger i norsk fengsel i Nederland
  Foto: Ann-Kristin Mo / NRK
 • Hamar skal kutte bilbruk i sentrum

  Bilbruken i Hamar skal kuttes fram mot 2030. Det skal legges til rette for syklende og gående, bildeling og at flere skal kunne kjøre sammen. I følge HA er Hamar kommune nummer to i landet med et eget klimabudsjett, etter Oslo.