NRK Meny
Normal

Dusjing forgifter Mjøsa

Dusjing og dagligdagse forbrukerprodukter forgifter fisken i Mjøsa. Miljødirektoratet er bekymret.

Mjøsa og Mjøsbrua

Nye miljøgifter forgifter fisken i Mjøsa.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / Lars Erik Skrefsrud

En ny rappoort fra Miljødirektoratet avslører at det er høye konsentrasjoner av miljøfarlige siloksaner i fisken i Mjøsa.

Dusjing forurenser

Og det er vanlige forbrukerprodukter som er synderen, og giften havner i Mjøsa etter at vi har dusjet og vasket oss. Den største utslippskilden er nemlig kosmetikk. Men stoffene brukes også i drivstofftilsetning, rengjøringsprodukter, bilpleie, maling, byggeprodukter og industrikjemikalier.

– Det mest betenkelige ved årets undersøkelse er at det er funnet betydelige nivåer av den nye miljøgiften siloksaner, sier sjefsingeniør Eirik Hovland Steindal i Miljødirektoratet.

Giften ble første gang påvist i en undersøkelse i 2010, og giften hoper seg opp i næringskjeden.

Siloksaner fanges ikke opp av renseanleggene. Det fanges opp av plankton og går i ledd etter ledd til for slutt å havne i fisken.

Fraråder ikke å spise fisken

Hovland Steindal sier at det er Mattilsynet som avgjør om fisken er trygg å spise.

– Men de gjorde en vurdering i 2012 og på bakgrunn av det så sa de at det ikke var grunn til å endre kostholdsrådene. Årets nivåer er noe lavere enn i 2012 uten at vi skal legge for mye. Vi må måle både neste år og flere år framover for å se hvor nivåene virkelig ligger, sier han.

Han legger til at det forskes på hvordan renseanleggene kan fange opp disse giftstoffene, og at produkter som har svanemerke ikke inneholder disse stoffene.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Rekordmange fullfører i Hedmark

    85 prosent av elevene fullførte videregående opplæring i Hedmark i forrige skoleår. Dette er det høyeste tallet som noensinne er målt for den videregående skolen i Hedmark. Det melder HA. Hedmark er nå blitt et foregangsfylke innen utdanning, sier professor Thomas Nordahl ved Høgskolen i Innlandet.

  • Bil utfor E 16 i Lunner

    En bil har kjørte av E 16 i Lunner. Føreren var alene i bilen og ble sendt til Ringerike sjukehus med lettere skader. Politiet opplyser at det er svært glatt på vegen.