Hopp til innhold

Dalai Lama møtte lokale politikere

Dalai Lamas besøk har skapt stort engasjement, både blant politikere og ellers i befolkningen. Fredag møtte representanter fra alle partiene ham på Stortinget.

Dalai Lama på norgesbesøk

Flere sentrale regjeringsmedlemmer og stortingspresidenten har sagt nei til å møte Dalai Lama, noe som har skapt stort engasjement, både innenlands og utenlands.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Regjeringen har fått sterk kritikk både nasjonalt og internasjonalt for ikke å ville møte Dalai Lama som nå er i Norge. Men en rekke norske politikere møtte fredag morgen Tibets åndelige leder, og han slapp å måtte snike seg inn bakdøren når han skal besøke de folkevalgte.

– Stortingets presidentskap har ikke greid å finne noen hjemmel i regelverket for å nekte oss å bruke hovedinngangen til Stortinget, uttalte leder i Tibetkomiteen og Oppland Venstres stortingsrepresentant, Ketil Kjenseth til Aftenposten i forkant av møtet.

– Veldig spent

Stine Renate Håheim

Stine Renate Håheim.

Foto: Morten Holm / NTB scanpix

Velkomstkomiteen besto av Knut Arild Hareide (KrF), Trine Skei Grande (V), Bård Vegar Solhjell (SV), Liv Signe Navarsete (Sp), Rasmus Hansson (MDG), Michael Tetzschner (H), Marianne Aasen (Ap) og Ingebjørg Godskesen (Frp).

En av dem som ventet spent på gjesten inne i Stortingets kinosal, var Aps stortingsrepresentant fra Oppland, Stine Renate Håheim.

– Jeg må innrømme jeg er spent, det er alltid fint å møte folk som inspirerer deg og som virkelig har gjort noe i kampen for menneskerettigheter, sa hun til NRK fredag morgen.

Det er flere årsaker til at arbeiderpartipolitikeren har hatt et ønske om å møte Tibets åndelige leder.

– Jeg har familie hjemme på Hjelle i Aurdal som er engasjerte og har snakket mye om Tibet, i tillegg til en venninne som har bodd der i flere år. I tillegg var det også viktig at representanter fra Stortinget tok imot Dalai Lama på en god og verdig måte.

– Har skapt mye blest

Hun er glad for at «møtenekten» har resultert i at så mange engasjerer seg i saken.

– Jeg skjønner at regjeringen har gjort en vurdering, den er jeg ikke nødvendigvis enig i. Men så får vi glede oss over at folket er såpass uenige og at det har skapt mye fokus på Tibet og menneskerettigheter.

Dalai Lama holdt en innledning fro de frammøtte og deretter kunne representanter fra hvert parti stille spørsmål.

Flere saker fra Innlandet