NRK Meny
Normal

Du kan bli anmeldt for å ha reddet «Fido»

Knuser du bilruta for å redde hunden som sitter i den glohete bilen, kan du i verste fall bli anmeldt for skadeverk.

Hund i bil

Det blir fort for varmt i bilen for de firbeinte.

Foto: Lise Gro Andersen / NRK

Du har sikkert lagt merke til veggen av varme som slår imot deg når du åpner bildøra etter at den har stått i solsteiken en stund. En solvarm bil er ikke noe blivende sted.

Allikevel meldes det hvert år om dyr som sitter igjen i varme biler.

Dyrebeskyttelsen melder allerede om hunder som har blitt reddet ut av varme biler. Det samme har også dukket opp på sosiale medier i innlandet.

Hva gjør du?

– Aller først bør man avvente litt, sier politiinspektør og påtaleleder i Innlandet politidistrikt, Rolf Thoresen.

Ofte kan det hende at eieren kommer tilbake om kort tid. Men hvis det ikke skjer, så anbefaler Thoresen å ringe politiet hvis man kommer over dyr i varme kjøretøy.

Da vil de rykke ut og se om de kan hjelpe til. Politiet har for eksempel utstyr som gjør at de kan komme seg inn i bilen uten å knuse bilruta.

Hund i bil

God lufting i bilen blir satt pris på.

Foto: VANESSA GROSSEMY / BELPRESS

Hvis politiet ikke har kapasitet til å rykke ut, så kan de fortsatt hjelpe ved å søke opp bilens registreringsnummer, finne eierens telefonnummer, og ringe vedkommende.

Knuse ruta

I en akutt situasjon kan man knuse bilruten. Det er oppfordringen fra Dyrebeskyttelsen.

– Det man må være klar over da er at man kan bli erstatningsansvarlig overfor den som eier bilen, og til og med anmeldt for skadeverk, sier Thoresen som ikke kan anbefale den løsningen.

Men han legger til at hvis nødssituasjonen er klar, så er det ikke sikkert man får bot eller blir straffet av politiet.

Allikevel kan man bli nødt til å betale for ruta.

Thoresen har ikke noen tall på hvor mange oppdrag av denne typen politiet i Innlandet har, men det er del. Spesielt når sommeren kommer og været blir varmt.

Oppfordingen er uansett klar om å ikke etterlate kjæledyr i varme biler.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Stengte mathus

    Politiet er bekymra for at det kan ha foregått salg av narkotika på Mathuset Bakkehaugen i Brumunddal. Ifølge HA er en person tilknytta driften pågrepet og sikta for bruk og besittelse. Mattilsynet har også stengt stedet på grunn av dårlig renhold.

  • Kjørte inn i gjerde

    En bilfører er mistenkt for promillekjøring etter å ha kjørt av vegen og inn i et gjerde i Høyensalgata i Hamar. Føreren ble tatt med for blodprøve og førerkortet er beslaglagt.

  • Ulmebrann i veggen

    Politiet fikk i natt melding om en brann i et hus på Kvam. Det viste seg å være en ulmebrann mellom vedovnen og pipa. Ingen av personene som bor i huset er skadet, men man har foreløpig ikke oversikt over de materielle skadene.