NRK Meny
Normal

Drosjesjåfør dømt for uaktsomt bildrap

En drosjesjåfør i 60-åra er dømt for uaktsomt bildrap, etter at passasjeren hans døde i ei ulykke ved Myklegard i Løten i oktober i fjor.

Dødsulykke

Ulykka skjedde ved Myklegard der riksvei 25 og riksvei 3 krysser.

Foto: Frode Meskau / NRK

Hedmarken tingrett dømte mannen til 60 dagers fengsel, med en prøvetid på to år.

Det vil si at han ikke må sone i fengsel, så lenge han ikke gjør noen straffbare handlinger i løpet av prøvetiden.

Mener han ikke så bilen

Mannen kjørte drosje og hadde med seg en kvinnelig passasjer da ulykken skjedde.

Drosjen kom kjørende fra Elverum, svingte av ved Myklegard mot Løten. Da drosjen krysset motgående kjørefelt på riksvei 3/25 kolliderte den med en stor personbil. Den traff drosjen i siden, og passasjeren døde av skadene hun fikk.

I retten forklarte sjåføren at han ikke oppdaget bilen som kom før han var midt i veien. Han mener at dette skyldtes at bilen ikke hadde på kjørelys, men sjåføren av denne bilen mener han hadde på lys.

Dette er et spørsmål som retten ikke har tatt stilling til, og mener at det ikke er avgjørende for spørsmålet om den dømte opptrådte uaktsomt.

Han erkjente ikke straffskyld for uaktsomt bildrap, men erkjente at han ikke hadde vært aktpågivende og ikke hadde overholdt vikeplikten.

– Betinget fengsel for mild straff

I dommen fra tingretten står det at det er utvilsomt at tiltalte ikke har hatt tilstrekkelig oppmerksomhet rettet mot trafikken i motgående kjørefelt da han skulle krysse veien. «Dersom han hadde vært tilstrekkelig oppmerksom, ville han sett bilen som kom i retning Elverum.», står det i dommen.

Retten mener likevel at sjåføren ikke gjorde dette bevisst uaktsomt, og han tok ingen bevisst risiko da han svingte over veien.

Retten er delt da det gjelder straffeutmålingen.

Mindretallet, tingrettsdommeren, mente at sjåføren burde dømmes til ubetinget fengsel, fordi han ikke overholdt vikeplikten og kjøringen utsatte føreren av den andre bilen og han selv for fare.

Mister førerkortet

Flertallet, meddommerne, mente at det var rett å dømme mannen til betinget fengsel.

Flertallet la vekt på at drosjesjåføren ikke opptrådte bevisst uaktsomt, og at han handlet ut fra hvordan han oppfattet trafikksituasjonen.

De la også vekt på mannens alder, og at han har hatt det tungt etter ulykken.

Han ble dermed dømt til 60 dagers betinget fengsel, i tillegg mister han retten til å kjøre bil i tre år.