NRK Meny
Normal

Dropper jula - hjelper flyktninger i Hellas

Hilde Dreyer Syversen fra Ringsaker bryr seg lita om julestria. 2. juledag reiser hun til Hellas for å hjelpe flyktninger.

Hilde Dreyer Syversen hjelper andre

KLAR FOR TUR: Hilde Dreyer Syversen på Rudshøgda er snart klar for å kjøre ned til Hellas med ei hjelpesending til flyktningene.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

Stua til Hilde Dreyer Syversen bugner av søppelsekker med klær og leker.

Den tidligere helsearbeideren, som nå er trailersjåfør, har to ganger før i høst vært med hjelpeorganisasjonen "Dråpen i havet" for å hjelpe flyktninger som kommer i båter til Hellas.

2. juledag reiser hun ned igjen. Hjelpeturen denne gangen sørger hun for helt selv.

Sterke inntrykk

Jula betyr lite for Hilde. Det som har truffet henne mest er å se de skjebnene som kommer i land fra de krigsherjede landene på andre siden av havet.

– De kommer i land. De har ikke sko på seg. Det kommer ei fire år gammel jente med bare en kortermet kjole på seg i det kalde været. Det river alle plasser når du er der og ser og opplever dette her, sier Dreyer Syversen.

Hun skulle gjerne vært der hele tiden, forteller hun til NRK.

Du blir så revet med at det er ingen ting annet som betyr noe enn å hjelpe.

Hilde Dreyer Syversen, Ringsaker

Fyller opp bilen

Nå fyller hun opp sin egen Transporter for å gi nok en hjelpende hånd. Om to dager setter hun seg i bilen og kjører mot Chios.

Mens hun forbereder seg tikker det inn meldinger fra kjente i Hellas. Meldingene er de samme hele tiden – det kommer båter og vi trenger hjelp.

Og Hilde forteller at hun bidrar på ulike måter.

– Vi hjelper de i land. Vi gir de mat. Vi skifter på de rene og tørre klær. Jeg føler de er veldig takknemlige for hjelpa vi kan gi og setter veldig stor pris på oss.

Hilde Dreyer Syversen hjelper flyktninger i Hellas

DRÅPEN I HAVET: Stua til Hilde Dreyer Syversen på Rudshøgda bugner av søppelsekker med klær og leker som skal sørover til flyktningene i Hellas.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

Hilde viser oss flytevester uten flyteevner, som hun har tatt med hjem, for å vise fram hva flyktningene kommer til Europa med.

– Det er tragiske greier. Ingen vil sende barna sine over havet med noe sånn på seg, forteller en engasjert Dreyer Syversen.

– Får du julegaver sjøl?

– Jeg har bedt om ikke å få julegaver. Jeg ønsker meg en tank diesel til turen, avslutter ildsjelen fra Ringsaker.