NRK Meny
Normal

Dronningens barndomshjem til Maihaugen

H.M. Dronning Sonja vokste opp i et funkishus fra 1935 på Vinderen i Oslo. Nå skal hele huset flyttes til Maihaugen.

Barndomshjemmet til dronning Sonja

Slik ser barndomshjemmet til Dronning Sonja på Vinderen ut i dag. Nå skal det flyttes til Maihaugen på Lillehammer.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen

Hennes Majestet Dronning Sonja

Dronning Sonja vil bidra med bilder, gjenstander og dokumentasjon til barndomshjemmet som nå skal utstilles på Maihaugen.

Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

Det skriver Det Norske Kongehus på sine nettsider.

På Maihaugen skal dronningens barndomshjem inngå i samlingen «Boligfeltet», en samling av eneboliger fra 1900-tallet, med tidsriktige gjenstander og interiør.

Dronning Sonja er positiv til prosjektet og vil bidra så langt som mulig med dokumentasjon og gjenstander.

– Først og fremst er dette en fullføring av boligfeltet vårt, med et hus fra en tidsperiode som vi manglet. Men i tillegg er det klart at det er en spennende historie knytta til at det er barndomshjemmet til Dronning Sonja.

Det sier Jostein Skurdal, direktør for Stiftelsen Lillehammer museum.

Skulle rives

Barndomshjemmet til Dronningen skulle rives på grunn av utbygging i området på Vinderen. Nå er det gjort avtale med utbyggeren om at huset i stedet skal flyttes.

Det skal deles opp i seksjoner og transporteres til Lillehammer med spesialtransport.

Funkishuset er modernisert og de delene som er bygget på i senere tid vil bli fjernet i forbindelse med flyttingen. På Maihaugen blir huset gjenreist med den opprinnelige 1930-tallsfasaden.

Jostein Skurdal står på lekeplassen i boligfeltet inne på Maihaugen.

FLYTTER LEKEPLASSEN: Jostein Skurdal, direktør for Stiftelsen Lillehammer museum, på stedet der funkishuset skal plasseres på Maihaugen. Han lover at det skal bygges ny lekeplass for barna et annet sted på friluftmuseet.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Dronningens minner

Dronningens barndomshjem skal representere 1930-tallet i «Boligfeltet». Det blir vekt på minner knyttet til huset og perioden 1935 til 1968.

– Dronningen har både bilder og dokumentasjon og husker godt fra hjemmet sitt og har også en god del gjenstander, og det er noe vi setter stor pris på og som gjør at vi får rekonstruert hjemmet slik som det var opprinnelig, sier Jostein Skurdal.

Utstillingen på Maihaugen mangler bare hjem fra 1930-tallet og 1960-tallet og huset til Dronningen er dermed et viktig tilskudd til samlingen.

Populært boligfelt

Arbeidet med å dokumentere hjem fra 1900-tallet startet i 1993 og samlingen på Maihaugen er i dag en av de mest populære attraksjonene på Maihaugen med opp mot 100.000 besøkende hvert år.

– Vi regner med å få flyttet huset fra Oslo til Lillehammer i løpet av året, sier Jostein Skurdal.

Les også

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Isgang i Brumunda

    Ringsaker kommune advarer publikum å ferdes på stier, veger og broer ved Brumunda de nærmeste dagene. Årsaken er at det en del is i elva og en fare for at isen kan lage propper og dermed flomtilstand.

    Elva Brumunda med isgang
    Foto: Ringsaker kommune
  • Dømt for våpentyveri

    En mann er dømt til fengsel i 75 dager for å ha stjålet våpen og våpendeler for over 200.000 kroner fra en sportsforretning i Gjøvik. Mannen er også dømt for å ha brukt bensinkortet til arbeidsgivere sin til å fylle drivstoff på private biler.