NRK Meny
Normal

Dronning Sonja fikk kulturarvpris og spekeskinkestativ

VÅGÅ (NRK): – Det er en stor ære å få denne prisen, sa H.M. Dronning Sonja da hun ble tildelt Stiftelsen Norsk Kulturarv sin Ærespris 2015.

Dronningen mottok blomster i Vågå, og ikke minst fikk hun nok en pris for sin innsats for kulturen.

BLOMSTER: Dronningen mottok blomster i Vågå, og ikke minst fikk hun nok en pris for sin innsats for kulturen.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

Dronningen fikk prisen for sin store innsats for kulturarven, kulturlandskapet og naturen gjennom mange år.

– Det er veldig hyggelig at det man har gjort blir satt pris på, sa Dronning Sonja om prisen hun mottok tirsdag kveld.

Prisen er laget av Jon Anders Fløistad, elev ved Hjerleid

PRIS: Dronning Sonja får et vikingskip-inspirert stativ, med spekeskinke på. Prisen er laget av Jon Anders Fløistad, elev ved Hjerleid vgs.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

Engasjement for kulturlandskap

Stiftelsen Norsk Kulturarv begrunnet prisen særlig med dronningens engasjementet for gårdene på fjellhyllene langs Geirangerfjorden, gjennom Storfjordens Venner, som arbeider for å bevare gårdene. Stiftelsen viser også til hennes bok «Klangbunn», med profilering av natur, kulturlandskap og kulturminner. De mener også at Dronning Sonja har vist skaperevne gjennom utstillinger av egen kunst..

Norsk Kulturarv er en stiftelse som blant annet skal ivareta interessene til eiere og brukere av fredet verneverdige kulturminner. Dronningen legger ikke skjul på at hun mener at arbeidet stiftelsen gjør er viktig.

– Det vil jeg si er uhyre viktig. Jeg har fulgt dem litt, og det arbeidet de gjør er uhyre viktig. Spesielt viktig er det å få hjelp til de fine gårdene som ligger rundt her, og over alt i hele landet, for at eierne skal få faghjelp og trygghet, og de riktige rådene.

Dronningen fikk kulturarvpris i Vågå.

Se Dronning Sonjas reaksjon etter prisutdelingen

Fikk fenalårstativ

Prisen var et fenalårstativ, som er laget av en lærling ved Treskjærarverkstaden på Senter for bygdekultur, på Hjerleid i Dovre.

Dronningen viste interesse for den nedleggingstruede skolen, og utdanningen der, i takketalen hun holdt på talerstolen for Vågå-publikummet.

– Spørsmålet er om fenalårstativet kommer til kongelig nytte?

– Ja, det tror jeg den helt sikkert vil. Den burde kanskje stått på Slottet, men det er kanskje mer nærliggende å bruke den her oppe i fjellet, vi får se, sa Dronningen smilende til NRK, før hun reiste fra hagen i Ullinsvin.

Publikum til prisutdeling til Dronning Sonja

OPPMØTE: Mange hadde møtt opp for å bivånde prisutdelingen, som foregår i prestegårdshagen i Vågå.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK