Hopp til innhold

Dronning Sonja: – Vi kan nok en gang nyte gleden av triumf

LILLEHAMMER (NRK): Både kongehuset og idrettskjendiser var godt representert under åpninga av Norges Olympiske Museum i Lillehammer torsdag. Museet er flytta og modernisert til internasjonal standard.

I dag var det nyåpning av OL-museet på Lillehammer. Ungdommene sto for underholdningen og Dronning Sonja for åpningen.

Dronning Sonja nyåpnet Norges Olympiske Museum på Lillehammer i kveld.

Med et splitter nytt og interaktivt museum, fylt opp av gjenstander fra den olympiske historien, skal OL-øyeblikk gjenskapes for dem som besøker museet i årene som kommer.

– Vi kan nok en gang føle den desperate frykten for å mislykkes og nyte gleden av triumf, sa Dronning Sonja i sin åpningstale.

Nytt hjem til medaljene

Og mannen som er tidenes nest mestvinnende vinterolympier, med åtte OL-gull i langrenn, er imponert over det han fikk se på det nye museet.

– Dette er noe helt nytt. Det har blitt et veldig fint museum, sier en imponert Bjørn Dæhlie, som slapp inn for en kikk litt tidligere i dag. Og det er fint med et nytt hjem til medaljene mine.

Bjørn Dæhlie på OL-museum

LEGENDE: Langrennslegende Bjørn Dæhlie kikket nysgjerrig på utstillingen da han fikk komme inn å før den offisielle åpningen i ettermiddag.

Foto: Erlend Moe / NRK

Mange reagerte

Det var i september 2014 styret for Stiftelsen Lillehammer Museum bestemte å flytte OL-museet vekk fra den tidligere OL-arenaen Håkons Hall i Lillehammer.

Begrunnelsen var at museet hadde mistet sin aktualitet, trengte fornyelse og hadde altfor få besøkende. Det skulle løses ved å flytte – avgjørelsen falt etter hvert på Maihaugen.

Men avgjørelsen om å flytte var omstridt og vekket sterke følelser.

En av dem som reagerte kraftigst var styreleder og tidligere OL-vinner på skøyter, Sten Stensen. Han var bekymret for at idretts-Norges største øyeblikk vil forsvinne blant gamle hus og gjenstander på Maihaugen.

OL-medaljer

IKKE INTERAKTIVT: Ikke bare nye, moderne måter å vise fram OL-historien på i det nye museet. Også fysiske medaljer, som disse som tilhører Bjørn Dæhlie, har fått plass i utstillingen.

Foto: Erlend Moe / NRK

Også mannen som var direktør for OL-museet, Åge Dalby, var kritisk til ideen om flytting. Han ledet museet fra 2002 til 2011 og syntes en flytting fra Håkons Hall til Maihaugen ville være "tragisk for Norges Olympiske Museum".

Åge Dalby vil ikke kommentere denne saken i dag.

– Håkons Hall er et monumentalt bygg, et olympisk anlegg og navet i idrettsbevegelsen som er på Lillehammer. Maihaugen blir ei bakevje.

Sten Stensen, tidligere styreleder og OL-vinner på skøyter

Pengetørke og minus

Også økonomien og hvem som skulle betale for flyttingen og den nye utstillingen har vært heftig diskutert.

I slutten av mars 2015 skrev NRK at OL-museet opplevde pengetørke. De trengte 16 millioner kroner i friske penger, men hadde den gang bare fått en million – fra den ene eieren, Oppland fylkeskommune.

Kutlurminister Thorhild Widvey er positiv til planene om å flytte det 18 år gamle OL-museet på Lille

REDDET: Den gang kulturminister Thorhild Widvey var positiv til planene om å flytte det 18 år gamle OL-museet på Lillehammer, og lovet i april penger til ny utstilling.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

I april kom regjeringen og kulturminister Thorhild Widvey på banen og bevilget nok penger til at museet kunne gjenåpne på Maihaugen før Ungdoms-OL.

MEN – så sent som i desember manglet det fortsatt tre millioner kroner for å finansiere flyttingen.

Ifølge administrerende direktør i stiftelsen Lillehammer museum, Jostein Skurdal, er dette nå dekket inn via forskjellige sponsorer.

OL-museet åpner

KONGELIG ÅPNING: Kong Harald og Dronning Sonja åpnet Norges Olympiske Museum i Håkons Hall på Lillehammer 27. november 1997.

Foto: Rune Petter Ness / NTB scanpix

Flere saker fra Innlandet