NRK Meny
Normal

Drone over Galdhøpiggen skaper reaksjoner

Dronebruken over Galdhøpiggen på søndag kan bli anmeldt. – Dette er et klart brudd på vernebestemmelsene, sier nasjonalparkforvalter.

Drone over Galdhøpiggen

VURDERER REAKSJONSFORM: Nasjonalparkstyret i Jotunheimen skal nå vurdere om det blir anmeldelse eller advarsel etter at denne dronen ble brukt over Galdhøpiggen på søndag.

Foto: Kristine Sørlie

Det var strålende vær over "nasjonalhelligdommen" på søndag, og flere turister var på Galdhøpiggen (2469 m.o.h.).

Blant dem var tilfeldigvis Kristine Sørlie, som er nasjonalparkforvalter i et annet område, nemlig Reinheimen.

Hun reagerte spontant på dronen som plutselig dukket opp, og tok bilder for å kunne ha dokumentasjon senere.

(Se video tatt opp fra dronen over Galdhøpiggen lenger ned i saken!)

Kristine Sørlie

TOK BILDE AV DRONE: Kristine Sørlie.

Foto: Privat

– Brudd på regelverket

Kari Sveen

TAR OPP DRONE-FLYGING I STYRET: Nasjonalpark-forvalter Kari Sveen.

Foto: Lom kommune

Hennes kollega i Jotunheimen, nasjonalparkforvalter Kari Sveen, reagerte også på hendelsen.

– Dette er et klart brudd på vernebestemmelsene, og kan forstyrre hekkende rovfugl. Det er også forstyrrende for turfolk som er her for å oppleve fjellets ro og fred.

Hun sier at dette blir et tema på neste møte i nasjonalparkstyret, der de skal vurdere hva slags reaksjonsform som blir naturlig.

Ifølge regelverket for Jotunheimen er det forbudt med "modellfly eller liknende", og bruk av droner rammes derfor klart av dette, sier Sveen.

– Vi må vurdere om anmeldelse eller advarsel er mest hensiktsmessig. Dette er nytt for mange, og jeg kan jo ikke utelukke at det skyldes uvitenhet, sier Sveen.

– Beklager

Mannen som fløy dronen over Norges høyeste fjell på søndag var Ronny A. Andersen. Han publiserte video av flyvningen på sin Facebook-side mandag ettermiddag.

Når NRK kontakter han tirsdag ettermiddag, er han ikke klar over alt oppstyret saken har fått og er veldig lei seg for det som har skjedd.

I en melding til NRK skriver han følgende:

«Som amatør/privatperson var jeg ikke klar over dette flyforbudet, og intensjonen med turen/flygingen var jo definitivt ikke å bryte loven eller forstyrre andre fjellfolk.() Igjen beklager jeg at jeg har støtt enkelte brukere av fjellet med flygingen min.»

Se flyvningen her (med tillatelse fra Ronny A. Andersen):

Grunnen til at Andersen filmet med drone var å dokumentere en tur han var med på der målet var å få ei ung jente med cerebral parese opp på Norges høyeste fjell.

Nå er han redd oppmerksomheten saken har fått, skal ødelegge opplevelsen den unge jenta hadde.

«Hun hadde sitt livs tur opp til toppen. Blir ufattelig trist om hun nå opplever skyldfølelse/negativitet rundt dette pga. droneflygingen som totalt sett handlet om 6–7 minutter av en tur på ca. 10 timer», skriver han.

Vern i nasjonalparker

Fagdirektør Arnt Hegstad i Miljødirektoratet sier at mange nasjonalparker har forbud mot bruk av motor på modellfly og liknende.

Et slikt forbud gjør det ulovlig å bruke droner hvis det ikke er gitt dispensasjon fra forbudet.

– De fleste verneområder har også et forbud mot unødvendig forstyrrelse av dyrelivet. Bruk av droner vil da kunne være ulovlig hvis det medfører slik forstyrrelse, sier Hegstad.

Han sier også at naturmangfoldsloven § 6 har en generell aksomhetsbestemmelse.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Mot kald helg

    Det blir stort sett kuldegrader i Hedmark og Oppland i helga, seier meteorologen. Laurdag blir det truleg skya med enkelte sludd og snøbyer, og det kan også bli tåke i låglandet. Men likevel kan vi vente nokre solgløtt inn i mellom. Søndagen blir det bra vêr ifølgje meteorologen.

  • Elg langs vegane

    Det er mykje elg som går langs vegane i både Hedmark og Oppland i ettermiddag. Vegvesenet ber bilistar vere obs på dyra, og seier det mellom andre stadar er elg ved vegen på Rv 3 i Gjøvik-området, Rv 4 ved Harestua og langs E6 ved Brumunddal.

  • Trafikken går sakte

    PÅ E6 mellom Kolomoen og Harmar er det saktegåande trafikk. Det er stor trafikk gjennom vegarbeidsområdet, og køen heng igjen etter oppryddinga ved Uthus i Stange tidlegare i ettermiddag.